Почина басистът на „Юрая Хийп“ и Дейвид Бауи

1
Добави коментар
K.Grigorov
K.Grigorov

 Басистът на британската рокгрупа „Юрая Хийп“ Тревър Болдър почина на 62-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Музикантът е роден през 1950 г. в Хъл, графство Йоркшир. Започва кариерата си през 1970 г. в групата „Ронно“ заедно с китариста Мик Ронсън.

На следващата година Болдър става част от групата на сензационния Дейвид Бауи, с когото записва неговия четвърти албум „Hunky Dory“. След това сформира бандата Spiders From Mars, която съпровожда Бауи по време на световното му турне.

Групата и Бауи записват още два студийни албума, след което певецът решава да напусне колегите си и да се премести в САЩ.

През 1977 г. Болдър се присъединява към „Юрая Хийп“, като дебютира в студийния им албум Firefly. Оттогава той е несменяем член на групата, с която записва албуми като Innocent Victim, Fallen Angel и Conquest.

От няколко години басистът страдаше от рак на панкреаса, а през последните месеци спря всякакви публични изяви.

В съобщение по повод смъртта на Болдър от „Юрая Хийп“ коментират: „Тревър е един от най-великите на всички времена, един от невероятните музиканти на своето поколение. Той е един от най-прекрасните и влиятелни бас китаристи, които Британия някога е раждала“.

В свое изявление Дейвид Бауи определи Тревър Болдър като велик музикант – вдъхновение за всички групи, с които е работил.