Съвети за „изгаряне“ на мазнини

1
Добави коментар
venci_krika
venci_krika

Ако сте опитен бодубилдър вие ще знаете, че изграждането на мускулна маса се разделя в два основни цикъла. Първо имаме цикъл на покачване на тегло(основен период). Докато сте в основен период, целта ви е да качите колкото е възможно повече килограми!

Това означава, че трябва да ядете много добри калории като белтъчини и сложни въглехидрати. Никога не трябва да се чувствате гладни. Моментът, в който започнете да се чувствате гладни означава, че е време за друг вид храна.

Вторият цикъл е както знаете – „изгаряне“ на мазнини. Тук целта е да „изгорим“ излишните мазнини и да запазим колкото се може повече мускулна маса. Всеки би искал да „изчисти“ излишните мазнини много бързо и да запази размерите си. За постигането на тази цел е необходимо да промените диетата и тренировъчната си програма. Придайте дефиниция на мускулатурата си и изглеждайте наистина релефен. В тази статия ще ви дам най-добрите съвети за загуба на мазнини.

Нека се съсредоточим върху основните съвети за загуба на мазнини. На някои хора ще е доста трудно да се преборят с мазнините. Ако се придържате към строга диета и тренирате здраво, вие ще отслабнете и в крайна сметка ще сте много доволни от постигнатите резултати.

Съвети за „изгаряне“ на мазнини

Правете кардио
Кардио упражненията са може би най-добрия за вас начин да „изгорите“ мазнините. Дори и диетата ви да е много стриктна, няма да извлечете максимални резултати, ако не правите кардио упражнения. В периода за „изгаряне“ на мазнини, трябва да правите поне по 3-4 пъти кардио на седмица. Започнете с по 20 минути.
Постепенно увеличавайте времето докато стигнете един час. Когато правите кардио трябва да се стремите да останете в зоната за „изгаряне“ на мазнини, която е около 60-70% от максималния ви сърдечен пулс. За да определите вашата зона за „изгаряне“ на мазнини, извадете възрастта си от 220 и го умножете по 0.65. Полученото число е пулса, който трябва да поддържате, за да останете в тази зона.

Яжте по-малко, но често
Когато се храните само по три пъти на ден, метаболизмът ви ще се забави между храненията. Това не е добре, ако се опитване да се отървете от излишните мазнини. Метаболизмът ви трябва да се бърз през целия ден. Колкото по-бързо работи вашия метаболизъм, толкова повече мазнини ще изгори.
Трябва да приемате по четири – пет пъти храна на ден. По-честото хранене драстично ще ускори вашия метаболизъм. Ако нямате време да се храните толкова често може да пиете протеинови шейкове. Това е добър вариант да поддържате метаболизма си бърз. Освен това ще си набавяте допълнително количество протеин.

Не яжте късно вечер
Късно вечер метаболизма ви се забавя значително. Ако ядете преди лягане (особено въглехидратите) има голям шанс тялото ви да не изгори всичките калории за енергия и да ги съхрани под формата на мазнини. Опитайте се да не ядете въглехидрати най-малко 2-3 часа преди лягане. Добре е да пиете протеинов шейк преди лягане.

Увеличете приема на протеин
Ако искате да запазите натрупаната до момента мускулна маса, трябва да увеличите приема на протеин. Докато сте в период за изчистване на мазнини, трябва да приемате колкото се може повече протеин. Въглехидратите са основния източник на енергия, което означава, че винаги ще ги използвате първи. След като изгорите всичките въглехидрати, тялото ви ще се обърне към запасите от мазнини. Ако не сте приели достатъчно протеин през деня, тялото ви ще започне са разгражда мускулната тъкан. Ще настъпи процес на катаболизъм.

Пийте много вода
Вие трябва да пиете много вода, дори и да не отслабвате. Човешкото тяло се състои от 70% вода. Така че за мен това е доста очевидно, че имаме нужда от висок дневен прием на вода, за да се запази тялото да работи ефективно. Водата спомага за транспортирането на хранителни вещества, които консумирате. Ако не получават достатъчно прием на вода всеки ден, не усвоявате на 100% хранителни вещества от храната.
От друга страна водата също помага за промиване на отпадъци и бактерии. Това е от съществено значение за премахване на токсините от тялото ви. Водата играе съществена роля във всички телесни функции, така че не я подценявайте.

Намалете приема на въглехидрати
Както споменах по-рано в тази статия, тялото ви изгаря въглехидратите първо, защото те са основен източник на енергия. Така че, ако не намалите приема на въглехидрати, тялото ви просто ще ги изгори и вие няма да загубите мазнини. Веднага след като намалите приема им, тялото ви ще започне да „изгаря“ мазнините. Дръжте приема на въглехидрати нисък и сами ще се убедите в това. Опитайте се да ги ядете по-рано през деня. По този начин приетите въглехидрати ще бъдат изгорени през деня и няма да се отложат като мазнини. Не яжте въглехидрати късно вечер. Тогава метаболизмът ви значително се забавя, а консумираните захари и дори сложни въглехидрати биват складирани като мазнини, веднага щом бъдат усвоени.

Избягвайте малките хранения
Предвидете си храненията през целия ден още от сутринта. Не трябва да оставате гладни. Не си разваляйте основните хранения с някакви си междинни, които обикновено са сладки неща, чипсове и прочие.

Нека да обобщим

Яжте 5-6 малки хранения през деня
Дръжте приема си на протеин висок
Дръжте приема си на въглехидрати нисък
Пийте много вода
Не яжте въглехидрати късно вечер
Включете кардио в тренировъчната си програма
Не яжте „боклуци“ между храненията си
Наспивайте се добре

Никой не е казал, че „изгарянето“ на мазнини е лесна работа, дори и опитни треньори казват, че е по-трудно, отколкото изграждането на мускулна маса! Но ако се придържате към съветите, ще постигнете желаните резултати. Не приемайте отслабването като задължение, а като удоволствие. Ако имате някакви въпроси за „изгарянето“ на мазнини и отслабването, може да ги зададете във форума на сайта www.muscle-bg.com.