Лечение на депресия с когнитивна терапия

42
Добави коментар
press
press

Лечение на депресия с когнитивна терапия

Когнитивната терапия, в дългосрочен аспект, е поне толкова ефективна при лечението на депресия, колкото и медикаментозната

(превод от английски Владимир Банов)

 

През 2002 година професорът по психология от Университета Пенсилвания Робърт Де Рубе и колегата му от Университета Вандербилт Стивън Холън провеждат изследване, с което показват, че когнитивната терапия е поне толкова успешна, колкото и медикаментозната при дългосрочно лечение на тежка депресия.

В сравнение с други изследвания, това е доста продължително (16 месеца) и доста обхватно (240 души). Това, което е различно този път е основния въпрос, на който отговаря изследването. Според Стивън Холън, досегашните изследвания са отговаряли на въпроса: “Кое помага на хората да се подобрят по-бързо?”, докато тяхното изследване отговаря на въпроса: “Кое дава по-трайни резултати при лечението на депресията?”.

Освен това лечението с когнитивна терапия е струвало 2 250 долара, докато лечението с медикаменти – 2 590 долара. И това е само в рамките на изследването. Всъщност лечението с медикаменти и доста по-скъпо, защото за да бъде ефективно приемането на анти-депресанти трябва да се поддържа активно.

Когнитивните терапевти са работили с пациентите и с техните когнитивни изкривявания от рода на “Аз съм лош човек” и “Аз няма да успея да получа тази работа, така че дори няма да си подам документите”. Терапевтите изследват тези идея и окуражават пациентите да проверят тяхната достоверност в реалността.

 

 

Архив общество: