Кои са министрите в кабинета „Орешарски“

2
Добави коментар
mignews
mignews

Червеняков вероятно ще е министър на вътрешните работи, а Янаки Стоилов – министър без портфейл

В понеделник ще бъде обявен съставът на новото правителство, водена от Пламен Орешарски.Преговорите за новия кабинет текат и в момента, а част от новите министри вече са ясни.

По неофициална информация на bTV Кирил Ананиев ще е министър на финансите, а Петър Чобанов – министър на икономиката. Младен Червеняков вероятно ще е министър на вътрешните работи, а Янаки Стоилов – министър без портфейл.

Според изтеклата информация от преговорите за кабинет ДПС ще получи един вицепремиерски пост, но от партията на Лютви Местан преговаряли и за министерски пост в Министерство на земеделието, както и още един министерски пост в Министерството на екологията или в Министерството на образованието. За вицепремиер се спряга името на самия Местан, който през 2009 г. не успя да пребори Емел Етем. Хора на движението ще влязат във властта като зам.-министри и шефове на изпълнителни и държавни агенции.

Според договорките олимпийският шампион по борба Георги Мърков ще поеме Министерство на физическото възпитание и спорта. Орешарски планирал да се обособи отделно Министерство на енергетиката, което вероятно ще бъде оглавено от Явор Куюмджиев. Постът социален министър вероятно ще е за Драгомир Стойнев.