Много известни диаманти

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Вителсбах е от най-скъпите, Орлов е най-красив, Хоуп е с най-лоша слава, Кулинан е най-голям, а Кохинор е най-старият диамант.

Повечето от диамантите – тези прекрасни камъни, се намират в частни колекции на много от богатите хора в света и са най-строго охранявани.

Кохинор (Koh-I-Noor) е най-старият известен диамант и не се знае кога точно е открит. Според много стари легенди диамантите носят проклятие, когато са намерени или купени. За да не носят беда на собствениците си, трябва да им бъдват подарък. Кохинор е бил подарен на кралица Виктория, която го завещала на съпругата на английския владетел. Така става притежание на кралица Елизабет и по нейна поръчка той е вграден в короната й. Така може да бъде видян и днес.

Синият Хоуп (The Blue Hope Diamond) е най-известният цветен диамант. Той тежи 45,52 карата. Придобил е лоша слава през годините от 1642 г., тъй като всички хора, които са го притежавали са били застигнати от нещастие. През 1958 г. бил подарен на Института „Смитсъниън” – САЩ от последния си собственик и там може да бъде видян днес.

Най-големият в света диамант Кулинан (Cullinan) при откриването си тежи около 620 грама (3106 карата). Наречен е така на името на основателя на мината, в която е намерен – Томас Кулинан. Крал Едуард VІІ дал камъка да се шлифова на майстор от Амстердам и той го разделил на две. Кулинан 1 сега се нарича Голямата звезда на Южна Африка, тежи 530,20 карата, а Кулинан 2 тежи 317,5 карата – намират се в английското кралско съкровище.

Диамантът Орлов (The Orloff Diamond) има форма на овал, отрязан на две. Тежи 189,62 карата, има бледи зелено-сини цветове и е шлифован на 180 малки стенички. Вграден е в императорски скиптър на Русия, по време на Екатерина Велика. Неговата история също е много интересна. Смята се, че е купен от граф Григорий Орлов, който е бил любовник на Екатерина Велика и й го подарява на нейния имен ден – 25 ноември 1773 г. (стар стил). Така диамантът е кръстен на него, а императрицата заповядва през 1784 г. той да бъде вграден в скиптъра на руските владетели.

Изключително рядък диамант – Вителсбах (Der Blaue Wittelsbacher) е открит през 1664  г. и тежи 35,56 карата. Той е един от малкото диаманти, които претендират за изключителна красота. През 2008 г. е продаден за над 24 милиона долара на бижутера Лорънс Граф при търг на аукционната къща „Кристис”.