96 години от гибелта на полковник Борис Дрангов – 26 май 1917г.

3
Добави коментар
Vardarsko
Vardarsko

Събота, 25 Май 2013г. 19:04ч.

На 26 май 2013г. се навършват 96 години от гибелта на един от най-великите българи – полковник Борис Стоянов Дрангов.

Роден на 3 март 1872г. в Скопие, родолюбивият български младеж едва 19-годишен постъпва във Военното училище.начело на чета от 120 въстанници участва в Илинденско – Преображенското въстание. По време на Балканските войни е в състава на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Пише редица статии, остро критикуващи висши началници, за което два пъти е даван на военен съд и оправдаван.

През Първата световна война командва последователно 5-ти пихотен Македонски полк, Школата за запасни подпоручици в Скопие, началник-щаб на Софийската дивизия в Добруджа, командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк от Тракийската дивизия от март 1917г.

Полкът отбранява позицията от кота 1050 до завоя на река Черна. През месец май френски, руски и италиански войски предприемат седем тежки атаки, всички отбити от бойците на подполковник Дрангов. Но при един обстрел на 26 май 1917г. Борис Дрангов е смъртно ранен и до вечерта предава Богу дух. Погребан е в Скопие, в двора на черквата „Свети Димитър”.

Паметта на великият българин Борис Стоянов Дрангов, кумирът на цялата Българска армия, остава вечно жива. Неговото име носят кота 1050, три селища в България, улици в много градове. Дрангов се нарича един от върховете на Брезнишките възвишения в ледената Антарктида. Монументален паметник през 2007г. на полковник Дрангов е издигнат в Пловдив.

Почивай в мир!

Снимки: „Българска история“ и Доброслав Иванов

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!