10-те НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ…

1
Добави коментар

 2013-03-02  10-те НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ? 

Доброто хранене е най-важният фактор за здравето ни. Храните подхранват кръвта, органите, костите и съединителната тъкан, и това се отразява на настроенията и начина ни на живот. Така че подбирайте храни, които съдържат най-много хранителни вещества за една доза, за да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, заболявания на дихателната система, инфекции, вируси, ракови заболявания и такива, свързани с процеса на стареене, като артрит и болестта на Алцхаймер. 

Листните зеленчуциЗелени листни зеленчуци като спанак и броколи са богати на витамини и минерали, които подсилват защитата на организма от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Те също така съдържат фибри, които ще подобрят работата на храносмилателния тракт.

Храни с омега 3 мастни киселиниЯжте много храни с омега 3 мастни киселини, за да защитите сърцето си и да поддържате холестерола на по-добро ниво. Изследванията показват, че необходимата дневна доза от омега 3 мастни киселини е 2-4 грама. Главните източници на тази киселина са морските дарове, както и зелените листни зеленчуци, ленено масло и повечето ядки.

Семковите плодове (ягоди, малини и др.)Изпълнени с антиоксиданти, тези плодове ще ви помогнат да защитите вашите клетки от рак и други заболявания. Те съдържат и витамини подпомагащи растежа на здравите клетки и влакна в храносмилателния тракт.

ЦитруситеЦитрусовите плодове са богати на витамин С и други основни хранителни вещества. Портокалите, лимоните и лаймът може да ви помогнат да се предпазите от настинки и други респираторни заболявания, артрит и някои форми на рак.

ДоматитеСурови или варени, доматите са добра храна за укрепване на клетките. Освен в сурово състояние може да консумирате този зеленчук под формата на кетчуп, доматен сок и сосове, където концентрацията на един от най-мощните антиоксиданти – ликопен е повишена, а това предопределя и по-силния защитен ефект на тези продукти.

МорковитеМорковите са отличен източник на витамин А, който помага на зрението. Те също така осигуряват влакна за храносмилателния тракт.

Пуешкото месоСухо и с ниско съдържание на калории, месото на пуйката е пълно с протеини, желязо и селен, които участват в борбата срещу растежа на раковите клетки и подпомагат обмяната на веществата. Селенът подобрява настроението.

БананитеБананите успокояват храносмилателната система. Те съдържат калий, който е важен за сърцето и нервната система. Бананите са също източник на витамин В6, ключов елемент за имунната система.

ЯбълкитеЯбълките доставят витамин С, флавоноиди и други хранителни вещества, които помагат в борбата с респираторни инфекции, защита на сърцето и ракови заболявания. Ябълките също съдържат фибри, което е от съществено значение за доброто функциониране на храносмилателния тракт.

ВодатаДа бъдете хидратирани е от решаващо значение за вашето тяло, за да функционира правилно. Водата е от съществено значение за всички органи, включително кожата. Човешкото тяло е около 60 процента вода. Тя „изчиства” токсините и носи всички основни хранителни вещества към клетките. Ако не получавате достатъчно вода, можете да се дехидратирате.