Кои са основните министри в новия кабинет?

2
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Евродепутатът Кристиян Вигенин вероятно ще е новият външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски.

За това, че той ще е титуляр на поста, загатна призивът му в четвъртък към президента Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици. Според запознати името на Вигенин се спрягаше още при реденето на кандидат-депутатските листи на левицата, но тъй като остана извън тях, за дипломат номер 1 след изборите се завъртяха имената на други двама евродепутати на БСП – Илияна Йотова, която водеше листата в Пазарджик, и на Ивайло Калфин, който бе кандидат-президент през 2011 г. и бе външен министър при тройната коалиция.Друг сигурен министър в кабинета „Орешарски“ е новият МВР шеф ген. Красимир Петров. Той ръководеше Гранична полиция, беше и шеф на баретите. Името му се завъртя преди няколко дни заедно с бившия шеф на НСО Румен Миланов, бившия шеф на разузнаване ген. Кирчо Киров, соцдепутата Младен Червеняков.

Сигурно е министерското кресло на шефката на АГ „Шейново“ д-р Таня Андреева.

Макроикономистът Петър Чобанов бе спряган за икономически министър, но почти сигурно ще поеме финансите, твърдят от „Позитано“ 20. Като експерт с авторитет пред международните финансови институции той щял да е и вицепремиер. Задължително в правителството влиза и финансистът Кирил Ананиев, пише още „Стандарт“. Той е ас в правенето на бюджети и дори имаше вариант да оглави финансовото министерство.

Шеф на министерството на регионалното развитие ще е Искра Михайлова. Тя е депутат от гражданската квота в ДПС. Била е в сектора по времето на кабинета „Станишев“, но като зам.-министър. Другият ресор, който ДПС вероятно ще поеме, е транспортът. Дълго време се спрягаше името на депутата Камен Костадинов. Но можело да е друг човек на движението, експерт. В късния следобед вчера се завъртя неофициалната информация, че ДПС ще посочи и министъра на икономиката. Но този ресор също до последно се уточнява. Голяма е битката и за министерството на енергетиката, която се очаква да бъде отделена от сегашното мегаминистерство на икономиката. Засега като титуляр се спряга соцдепутатът Явор Куюмджиев.

Като сигурно име в кабинета „Орешарски“ се сочи правосъдният министър – юристът Младен Червеняков. Той дълго бе спряган за титуляр в МВР, но ще влезе като номер 1 в министерството на правосъдието. Червеняков заемаше поста и в правителството на Жан Виденов.

Сигурно е името и на Ангел Найденов за отбраната.

Олимпийският шампион по борба Георги Мърков и прочутият ни гребец Петър Мерков са двамата фаворити от обсъжданите пет имена за шеф на спорта, пише още изданието. Вероятно ведомството отново ще е агенция, а не министерство.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели