Днес започват матурите след 12 клас и националното външно оценяване след 7 клас

36
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Днес започват държавните зрелостни изпити след 12 клас и националното външно оценяване след 7 клас, които са извън задължителните. Те ще се провеждат от 27 май до 29 май включително.

За матурите по избор са се записали общо 524 ученици, които са разпределени между 13 предмета. На днешния ден точно в 8 ч. дванайсетокласници ще се явят по желание на матури по математика; биология и здравно образование; история и цивилизация или философски цикъл.

Утре изпитите за зрелостниците ще са по физика и астрономия; химия и опазване на околната среда; география и икономика и италиански език. В сряда ще се проведат останалите матури по чужди езици – английски, френски, немски, руски и испански.

Седмокласниците пък днес имат изпит в културно-образователна област (КОО) – „Обществени науки, гражданско образование и религия“. Във вторник (28 май) ще бъдат техните изпити по чужди езици, а в сряда – по КОО „Природни науки и екология“. Учениците ще се явяват на тези изпити в училището, в което учат и ще бъдат разпределяни по зали на случаен принцип.

Миналата седмица се проведоха двата задължителни държавни зрелостни изпита, както и националното външно оценяване след 4-ти и 7-ми клас. На задължителната матура по български език и литература на 21 май в 654 училища в страната се явиха 57 886 ученици, въпреки че бяха записани над 62 хиляди. От седмокасниците изпит по български език и литература са положили 59 827 ученици, като 71% от тях или над 42 хиляди са работили върху допълнителния модул в теста, съобщи министерството на образованието.

На втория задължителен ДЗИ, който се проведе на 23 май, са се явили повече зрелостници – 59 293, при записани близо 63 хиляди. Най-много от тях са избрали „География и икономика“ (18 012), „Биология и здравно образование“ (12 441) и „Английски език“ (11 683), а най-малко са се явили на италиански език – 115.

На същата дата се проведе и националното външно оценяване по математика след 7-ми клас. На него се явиха 59 660 ученици, като две трети от тях са работили и върху допълнителния модул.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели