Стартира национална информационна кампания „щитовидна жлеза и бременност“

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

На 23 май 2013 г., стартира Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и бременност“. Инициативата се провежда по повод Международната тиреоидна седмица (20-26 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза – 25 май.

Кампанията ще бъде отбелязана в България за трети път, като неин организатор е Българското дружество по ендокринология. Целта на инициативата е повишаване на информираността сред жените в детеродна възраст, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ.

Участие в пресконференцията взеха проф. д-р Боян Лозанов, началник клиника по вътрешни болести в МБАЛ „Токуда Болница София“, дългогодишен ръководител на Клиниката по заболявания на щитовидната жлеза към Клиничния център по ендокринология; д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, МБАЛ за женско здраве „Надежда“; д-р Александър Шинков, главен асистент към Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания, УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев“ и д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.

Основен акцент тази година е връзката между тиреоидните заболявания и безплодието. Причините за проблеми с фертилитета (зачеването) могат да бъдат много. Една от тях е недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, която отговаря за нормалното функциониране на репродуктивната система. При нарушена функция тя произвежда твърде много (хипертиреоидизъм) или твърде малко (хипотиреоидизъм) тиреоидни хормони, като и двете състояния влияят отрицателно върху фертилитета както при жените, така и при мъжете.

Нарушения във функцията на щитовидната жлеза могат да настъпят и преди, по време на и след бременността. По данни на Американската асоциация по щитовидната жлеза (АТА), проблемите с този орган могат да доведат до безплодие, усложнения по време на бременността и да се отразят на неврологичното развитие на новороденото.

Дори и най-леките форми на дисфункция на щитовидната жлеза, без изявени симптоми и без негативен ефект върху фертилитета, повишават риска от спонтанен аборт, мъртво раждане и преждевременно раждане. Всяка жена, планираща бременност, трябва да предприеме съответните мерки и да проведе нужните изследвания на щитовидната жлеза.

От 27 май в рамките на един месец в градовете София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен ще се проведат безплатни прегледи на щитовидната жлеза на жени в детеродна възраст. И тази година кампанията се осъществява с подкрепата на Мерк България.

Целта на скрининга е да бъдат обхванати само недиагностицирани жени, които планират бременност, жени с репродуктивни проблеми или бременни. В тази връзка общопрактикуващите лекари в съответните градове ще насочват жените, отговарящи на критериите, към специализиран преглед от ендокринолог, който е ангажиран в кампанията. В лечебните заведения, които ще участват в инициативата, ще има разлепени съобщения точно кои специалисти, по какъв график ще преглеждат и как да се запишат желаещите.

В два града – Варна и София, ще се проведат и скринингови безплатни изследвания на хормона TSH в кръвта на жени в репродуктивна възраст. В МБАЛ „Св. Марина“ в гр. Варна изследвания ще се правят на жените, които отговарят на медицинските критерии и не са диагностицирани от специалист ендокринолог до момента. В гр. София в УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев“ бременните жени, които си правят профилактичен биохимичен скрининг на кръвта, ще могат да се изследват безплатно и за щитовидни заболявания.

За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.