Традиционни турски ястия

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Традиционните турски ястия, въпреки общоприетото мнение, не са прекалено пикантни. Турските майстори-готвачи умерено използват подправките, за да запазят вкуса и аромата на основните компоненти на ястието, а не да ги потискат с подправки.

В турската кухня за приготвянето на тиквички се използва съвсем малко мента и копър, към патладжаните се добавя магданоз, а няколко скилидки чесън правят по-ароматни студените супи и предястията. Лещата в турската кухня се ароматизира с ким.

Сред традиционните турски ястия е шиш-кебапът. Той се приготвя, като на големи шишове се нанизват парчета месо и се пекат на жар.

Пилафът е едно от най-характерните за турската кухня ястия.

Необходими продукти: 300 грама агнешко месо, 2 чаши и половина ориз, 2 средно големи глави лук, 1 морков, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Половината от олиото се загрява и в него се запържва месото, нарязано предварително на ситно. Долива се гореща вода и месото се вари, докато стане меко. Добавят се нарязаният на ситно морков и нарязаният на ситно лук, предварително запържени в остатъка от олиото.

Добавя се оризът, добавят се 4 чаши топла вода и ястието се задушава на слаб огън около 20 минути. Сваля се от огъня, подправя се с ким и се оставя се 30 минути за да поеме оризът аромата на подправката.

Една от най-известните турски супи е сватбената супа. Необходими продукти: 8 чаши месен бульон, 250 грама агнешко месо, 500 грама агнешки кокали, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, 1 морков, 1 глава лук, сол на вкус.

За застройката: 2 жълтъка, сока на половин лимон.

За украса на супата: 2 супени лъжици масло, 1 супена лъжица червен пипер.

Начин на приготвяне: Месото се реже на ситно. Лукът и морковът се обелват и заедно с месото и кокалите се слагат в тенджера. Добавя се бульонът и всичко се вари на бавен огън 3 часа. Периодично се маха пяната. Когато месото омекне, бульонът се прецежда и се слага в друг съд. Месото се слага в бульона.

Брашното се запържва в маслото, всичко се разбърква добре с дървена лъжица и се добавя бульонът. Добавя се сол и се кипва. За застройката жълтъците се разбиват с лимонов сок. Като се смеси с малко бульон, застройката се добавя в супата. За украса на супата червеният пипер се запържва в маслото и се добавя в супата.

Имам баялдъ е сред най-вкусните деликатеси от турската кухня.

Необходими продукти: 2 патладжана, 3 супени лъжици олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 червена чушка, 6 чаени лъжички доматено пюре, 50 грама сушени домати, половин чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка оцет, черен пипер и сол на вкус, нарязан кориандър.

Начин на приготвяне: Патладжаните се режат на кръгчета, солят се и след половин час се отцеждат. Лукът, чесънът и червеният пипер се запържват за 7 минути в 1 лъжица олио. Добавят се пюрето, захарта, оцетът, нарязаната чушка, която предварително е печена и обелена, и доматите.

Патладжаните се слагат в тава, отгоре се заливат с доматената смес и се заливат с останалото олио. Пекат се 50 минути на 180 градуса.