Венера, Юпитер и Меркурий правят рядък светлинен триъгълник в неделя

12
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Венера и Юпитер, най-ярките звезди на небето този месец, ще приемат в неделя и Меркурий в компанията си за рядко звездно шоу, предаде Ройтерс. По принцип Венера, която е втората най-близка планета до Слънцето, и Юпитер, чиято орбита е отвъд Марс, са раздалечени на десетки милиони километри. Но този месец те се доближават значително една до друга и към тях ще се присъедини най-вътрешната планета Меркурий.
Пикът на шоуто е в неделя на 26 май, когато триото ще се оформи като ярък триъгълник от светлина в Западното полукълбо. Началото на спектакъла е около 30 минути след залез Слънце. Според НАСА подобни тройки са относително редки, като предишното шоу бе през май 2011 г., а следващото няма да е преди октомври 2015 г. „А сегашното е особено добро, защото включва трите най-ярки звезди в майското небе“, посочи НАСА.
Те ще могат да бъдат наблюдавани с просто око, защото ще са толкова ярки, че могат да бъдат сбъркани със самолети, пуснали светлините си за приземяване. В неделя Меркурий ще бъде върхът на триъгълника. В понеделник Венера и Юпитер ще бъдат редом една до друга с по-малко от 1 градус разстояние помежду им.