Гриша Ганчев продаде 9 ВЕЦ-а на „Енерго-Про“

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

„Енерго-Про България“ е новият собственик на 9 ВЕЦ-а по поречието на река „Благоевградска бистрица“, съобщи „Струма“. Босът на „Литекс Комерс“ Гриша Ганчев бил принуден да се раздели с водноелектрическите си централи, обединени в дружеството „ВЕЦ Енергия холдинг“.

В това дружество влизат ВЕЦ „Бистрица“ с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ „Славово“. Целият холдинг на Гриша Ганчев бил прехвърлен на друга фирма – „Хидро електрик България“, която според мълвата била контролирана от Митко Каратиста и Румен Пашата. Впоследствие босът на СИК продал водноелектрическите централи на чешката фирма „Енерго-Про“ за 150 млн. евро.

След крупната енергийна сделка обвиненията срещу сина на Гриша Ганчев – Данаил, за фиктивни сделки със захар с цел източване на ДДС от бюджета, тихомълком бяха свалени.

В същото време в началото на тази година „Енерго-Про България“ ЕАД официално обяви, че приключило успешно сделката по придобиване на 100% от капитала на „ВЕЦ Енергия холдинг“ ЕАД, вторият най-голям частен оператор на водноелектрически централи в България.

„Енерго-Про България“ ЕАД влезе във владение като едноличен собственик на „ВЕЦ Енергия холдинг“ ЕАД и притежаваните пряко от дружеството и чрез дъщерните му дружества шест водноелектрически централи: – ВЕЦ „Пирин“, ВЕЦ „Спанчево“ – обединени в каскада „Пиринска Бистрица“, ВЕЦ „Катунци“, ВЕЦ „Огоста“, ВЕЦ „Самораново“, ВЕЦ „Бистрица“ с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ „Славово“, и ВЕЦ „Карлуково“.

Централите по поречието на река Благоевградска Бистрица са проектирани и изградени от „Хидроенергийна компания“ ООД на Иван Чапов. Голяма част от тях са изградени на водопровода за питейно битово водоснабдяване на град Благоевград.

Етикети:

Гриша Ганчев | ВЕЦ | Енерго-Про България