Евтим Милошев: Турция не иска сериал за любовта между българин и туркиня

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Турция не иска сериал за любовта между българин и туркиня. Това разказа председателят на Асоциацията на телевизионните продуценти, който е и създател на българската сага „Дървото на живота“ Евтим Милошев в „Сблъсък“. Днес по TV7 ще се излъчи последната серия на първи сезон.Създателите на сериала наскоро били на филмовия фестивал в Истанбул, от където прибрали очаровани, но и много подтиснати. „Имат невероятно развита индустрия, но е много трудно да покажат любовна връзка между правоверна и християнин“, попарили надеждите на продуцентите нашите съседи. Освен това се оказало, че там не може да се завърти лента, в която исторически герой стреля срещу турци, сподели още Милошев. Макар и разочарован от опита да пусне сериала зад граница, той не спира да опитва да направи нещо, което да е годно за по-голям пазар.

„Свършва първи сезон, но се пече втори“, съобщи новината една от ключовите актриси Койна Русева и допълни: „Аз се радвам, че този сериал се случи като семейна историческа сага, с целия разкош на онова време. Това е край на един работен цикъл, но при добре свършена работа няма от какво да се натъжавам, а гордо присъстваме в предаването на Иван и Андрей“.

Гостите в „Сблъсък“ повдигнаха завесата за втория сезон, който ще покаже епохата от Първата световна война и абдикацията на Фердинанд. Хората искат да виждат историческите личности, аргументира се Милошев. „Предстои да разкажем най-тъжното време на България, истинската национална трагедия и счупването на българския дух, който се счупва тогава, а не през комунизма“.

Сериалът разказва едно много красиво време, когато българите са имали национална кауза. Сега протестират, но нямат кауза. Тогава целта е била България да се събере в етническите си граници. А в днешно време единствената ни смислена кауза – влизането в Евросъюза, приключи с влизането. Вторият сезон отново ще бъде дело на Иван Спасов. 

„Актьорският екип е толкова добре събран, че направо ми става лошо“, каза в студиото Койна Русева. Тя призна, че докато гледа Йосиф Сърчаджиев и Мария Каварджикова направо й идва да си извади тефтерче и да записва. Актрисата е възхитена от епохата, в която се развива действието – време, в което семейството е светиня и всичко, което се случва между двама, се решава тук и сега и не излиза извън семейството.

„Да влезеш в кожата на жена от тази епоха – 1908 г. е много трудно, защото да бъдеш силна жена тогава е много по-трудно, отколкото сега“, каза още Русева.

„Най-големите звезди са най-дисциплинирани, най-точни, най-подготвени“, сподели с аудиторията на „Сблъсък“ Евтим Милошев и даде пример с Койна Русева, която дори днес беше дошла час преди него.

„Не мога да кажа оптимистични думи за българския телевизионен пазар, освен че ние сами се мотивираме и това е оптимистично”, каза Евтим Милошев като председател на Асоциацията на телевизионните продуценти. Той е амбициран да направи конкурентен продукт, който да е интересен на повече от 6 милиона души. Усилията, които влагаме в продукциите, са насочени основно към тази ограничена рамка. Макар, че усилията са едни и същи за 6 млн. и за 6 млрд. зрители.