Мравки защитават хищни растения от „крадци”

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Британски биолози са потвърдили съществуването на необичайна форма на симбиоза между месоядните растения Непентес (Nepenthes – род насекомоядни растения) и мравките на остров Борнео – насекомите почистват техните чашки от ларвите на комарите, „крадящи” от хранителните вещества на растенията, а в замяна получават убежище в лианите на хищника, се казва в статия публикувана в списание PLoS One.

Необичайните мравки „водолази” Camponotus schmitzi са били описани за първи път през 1933 от холандският биолог Август Старк. Тези странни насекоми предпочитат да живеят в клонките на хищното растение мравките, а храна получават „гмуркайки се” в храносмилателните сокове на дъното на Nepenthes в търсенето на останки от насекоми. Учените отдавна се опитват да разберат как мравките безнаказано могат да „крадат” от растението.

Матиас Шарман от Кембриджския университет (Cambridge University) и колегите му проследявайки живота на една мравешка колония и Непентес в Борнео са изяснили, че мравките не лишават растението от неговата плячка, а по-скоро го предпазват от „храненици”. Първоначално учените са изчислили количеството на тежкия изотоп азот-15 в стъблата на Nepenthes, опитвайки се да разберат как растението се храни с насекоми.

Както са очаквали биолозите стъблата на Непентес, в които са присъствали колонии мравки, съдържат значително повече „тежък” азот-15 в сравнение с другите растения. Това означава, че мравките не крадат храна от Непентес, а му помагат. Изследователите са поставили няколко видеокамери в чашките на Непентес и са проследили какво правят насекомите. Матиас Шарман и колегите му са забелязали, че мравките се гмуркат в храносмилателните сокове на растението и изваждат живите ларви на комарите.

Съдейки по високият процент на азот-15 в организма на ларвите, те се явявали са нещо като „разбойници”, които смучат хранителни вещества от съдържанието на чашката. Унищожавайки тези ларви, мравки намаляват броя на потенциалните „паразити” вътре в Nepenthes и получават постоянен източник на храна. Такова взаимно изгодно сътрудничество помага и на насекомите и на растенията да се възползват максимално от околната среда, заключават учените.