Повече от половината българи живеят в големи материални лишения

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Делът на хората, които живеят в големи материални лишения е най-висок в България – 60 на сто, Латвия – 49 на сто и Румъния – 48 на сто, сочи изследване на Евростат за хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС, цитирано от БТА.

В първата десетка на страните от ЕС-27, чиито граждани влизат в риск от бедност или социално изключване, са още: Унгария /42 на сто/, Латвия /38 на сто/, Гърция /30 на сто/, Полша и Кипър /28 на сто/, Италия и Словакия /24 на сто/.

Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург по около 1 на сто, тоест един на всеки сто жители в тези страни живее в риск от бедност или материални лишения.

Според европейската статистика – един на всеки шест жители на ЕС-27 /18 на сто/ живее в материални лишения, като половината от тях – 8,8 на сто – са в състояние на тежки материални лишения. Като цяло в ЕС-27 делът на хората, които живеят в тежки материални лишения се увеличава през 2011 г. с 0,5 на сто.

Най-значителен ръст на хора, които изпадат в тежки материални лишения е отчетен в Италия – 4,3 процентни пункта, Латвия – 4 процентни пункта, Гърция – 3,6 процентни пункта и Унгария – 1,5 процентни пункта.

Еволюцията на бедността и социалното изключване в ЕС се е увеличила през 2011 г. в сравнение с предходната година, отчита още европейската статистика. През 2011 г. в ЕС е имало 119,6 млн. души, които са живели в бедност или социално изключване, като това е увеличение с 0,6 на сто или около 3,3 млн. души в повече в сравнение с 2010 година.

Според проучването на Евростат хората, които не могат да си позволят да плащат три от девет елемента за жизнен стандарт – се определят като лица, живеещи в материални лишения. Хора, които не могат да си позволят плащането на повече от три елемента – се считат за лица, живеещи в силно материални лишения.

Елементите, според които се определя жизненият статус на хората в ЕС са следните: не са в състояние да си купят кола; не могат да си купят един цветен телевизор; не могат да си позволят пералня; не могат да си позволят нормално отопление; невъзможност за едноседмичен годишен отпуск далече от дома; невъзможност да консумират месо, пиле или риба всеки втори ден; невъзможност за неочаквани финансови разходи; невъзможност за покупка на мобилен телефон; не могат да си позволят да си набавят горните елементи чрез покупка на изплащане или чрез кредит.

Данните показват още, че най-тежко нуждаещите се лица живеят в домакинства с един човек с деца /18,4 на сто/, самотни жени-домакини /11,9 на сто/, самотни мъже /11,5 на сто/ и домакинства с двама възрастни и повече от три деца – 11,2 на сто.

Икономическото състояние на обществата в Италия, Испания и Гърция има най-голям принос за увеличаване броя на лицата, които живеят в бедност или риск от социално изключване, отчита Евростат. В Италия хората, които са изпаднали в бедност се е увеличил с близо 2,4 млн. души, в Испания – с близо 700 хиляди и в Гърция – с близо 370 хиляди.