Мединила

18
Добави коментар
maritime
maritime

 

Medinilla magnifica

Мединилата е цъфтящо стайно растение много популярно не само заради неговата атрактивност, но и защото е лесно за отглеждане. Розовите му цветове достигат дължина до 50 см и висят на гроздове. Във всеки цвят има до сто отделни цветчета. Над гроздчетата има и светлорозови носещи листа, които не увяхват със седмици. Листата са големи и лъскави.

 

Грижи –  Обича светло и проветриво място, а през лятото предпочита да е на сянка. Тъй като растението е доста разклонено, не е подходящо за рамката на прозореца. От пролетта до есента понася добре нормалната стайна температура. От ноември до февруари го поставете на хладно и светло място с температура около 16°С. През летните месеци растението има нужда от много вода – само мека и със стайна температура. Всяка седмица го потапяйте в дълбок съд с вода. Всеки ден пръскайте растението с не много твърда вода и го торете ежеседмично. Увехналите цветове отрязвайте в основата. Размножавайте цветето при висока влажност на въздуха през март и април с връхни резници.

Съвет – Щом се покажат цветни пъпки, растението не бива да се премества. Твърде големите растения могат през пролетта да се подрежат до желаната височина.