Ивайло Донков е победителят в „Гласът на България” по bTV

5
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

Ивайло Донков е победителят в „Гласът на България“ по bTV

Той спечели и специалната награда, осигурена от bTV – обучение в престижния Музикален колеж Бъркли в Бостън

 

Снощи, след изключително емоционален и грандиозен финал зрителите на bTV избраха „Гласът на България“ – Ивайло Донков. Талантът му спечели доверието на публиката и във финалната вокална битка с другия силен опонент за титлата Красимира Иванова, Ивайло стана „Гласът на България“ с 54% на 46 %. Останалите двама финалисти Тодор Георгиев и Васил Чергов отпаднаха от шоуто след първия етап на съревнованието.

31 великолепни и интригуващи епизода, 39 часа присъствие в домовете на милиони българи, победа над 3 000 участника, които се явиха на първите кастинги за шоуто, хиляди фенове и  вдъхновяващи коментари в социалните мрежи – това успя за по-малко от 4 месеца да постигне новият Глас на България Ивайло Донков.

 

„Чувствам се много добре от това, че многобройната публика ме хареса. Благодаря за това. Не го очаквах, но ще му се насладя“ – това сподели победителят във втория сезон на „Гласът на България“, тенорът Ивайло Донков.

Ивайло Донков се занимава с музика от пет годишен. През 2005 г. завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град Варна, а след това и Националната музикална академия в София, където се дипломира в специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем. От пет години Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика.

Епизодите от втория сезон на „Гласът на България“, ексклузивни материали, снимки и интервюта с участниците и треньорите може да гледате на интернет страницата на „Гласът на България“. Почитателите на шоуто могат да продължат да подкрепят и да общуват свободно със своите любимци чрез Facebook и Twitter.

Изпълненията на участниците може да чуете отново и по радио N-JOY.

Епизодите на „Гласът на България“  могат да се гледат и на voyo.bg .

Ивайло Донков, тенор

Ивайло Антонов Донков е роден през 1985 г. в град Варна. През периода 1991-2002 г. е възпитаник на училището за незрящи „Проф. Иван Шишманов“ в родния си град, а средното си образование, както и допълнителна музикална квалификация получава в Националното училище по  изкуствата „Добри Христов“, гр. Варна, със специалност Kласическо пеене.

През 2005 г. е приет в Националната музикална академия в София, където получава висшето си образование – специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем.

Ивайло Донков успешно съчетава обучението си в музикалното училище и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с активна концертна дейност. През 2008 г. участва в конкурса „Светослав Обретенов“ в Провадия, където получава Трета награда. През септември 2010 г., заедно със сопраното Миглена Павлова, са удостоени с Първа награда и „Специална награда за барокова и ренесансова музика“ в категория Ансамблово класическо пеене, втора възрастова група, на конкурса „Надежди, таланти, майстори“, гр. Добрич.

От втората половина на 2008 г. Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика със съдействието на органиста Янко Маринов. Уникалният гласов тембър, който притежава Ивайло Донков, е особено подходящ за изпълнение на старинна музика. Овладяването на специфичната техника на пеене от младия певец е заявка за многообещаваща кариера в областта на бароковата музика.