Обувка зарежда мобилния телефон

1
Добави коментар

Студенти по механо-инженерство създадоха обувка, която може да зарежда мобилен телефон.

Обувка зарежда мобилния телефон

Четирима студенти успели да генерират и съхранят енергията, произвеждана от всяка крачка, която човек прави, и да я използват за зареждане на телефон. Новите обувки PediPower превръщат движението в енергия за зареждане на телефона и учените се надяват същият принцип един ден да може да се използва за животоспасяващи медицински уреди.

Четирима студенти от университета Райс в Хюстън, получили поръчка от компанията, специализирана в оборудване и услуги за петролната и газовата индустрия. Те искали студентите да разработят нови технологии за производство на зелена енергия.

Студентите решили да съсредоточат вниманието си върху така наречения генератор на енергия, монтиран върху обувка. Друго устройство за производство на енергия от движението на коляното вече било създадено и патентовано и това накарало студентите да анализират други източници на енергия от човешкото тяло.

Младите изследователи установили, че силата на стъпалото създава много по-голям потенциал за енергия, от която и да е друга част на крака.

Тяхната обувка в сегашния й дизайн е прекалено голяма за ежедневно носене, но прототипите отговарят на изискванията на компанията. При експериментите прототипите произвеждали средно 400 миливата енергия,достатъчни за зареждането на батерия. Обувките изпращат енергията чрез жици до батерия, прикрепена на колана.

Младите учени очакват проектът им да бъде разработен от друг екип студенти, с надеждата да успеят да усъвършенстват материалите, да намалят размера и да увеличат произвежданата енергия. Всичко това ще приближи PediPower към перспективата за превръщането му в търговски продукт.