Кушадасъ – „птичи остров”

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Едно от местата, с които Турция е популярна – град Кушадасъ се намира на брега на Егейско море, Западна Турция във вилает Айдън.

Турската дума „кус” означава птица, а „ада” – остров – от тези две думи е образувано името Кушадасъ. Близо до старото пристанище на града е разположен малък каменен остров, който гледан от определен ъгъл има формата на птича глава. Предполага се, че името е свързано с този факт.

Това е един от най-красивите градове на брега на Егейско море. Природата и пейзажът на района са също толкова пленително красиви, както и неговата история. Той е бил център на изкуството и културата не само на Турция, но и на много цивилизации, тъй като е създаден през 3000 година преди Христа. Поради горещия си средиземноморски климат през по-голяма част от годината, Кушадасъ е най-посещаваната туристическа дестинация в Европа. В извън пиковия сезон градът е с население 50 000 души, а през активния сезон населението се увеличава 10 пъти и става около половин милион.

Градът разполага с много хубави плажове, предлага най-добрите ресторанти и има много луксозни хотели и барове на плажа. Наред с удобствата и естествения декор на отворените плажове – палмови дървета, сини води и ясни небеса, има и много исторически обекти, които са спомен от миналото.

Един от най-красивите антични градове е гр. Ефес, който е разположен южно от Измир, на около 50 км. В древността е бил част от Гърция, днес е в Турция. Много хора от различни националности са преминали през Ефес – римляни, амазонци, лидийци, гърци и др. Това е едно от местата, които трябва да посетите задължително в живота си.

Третият по големина град в Турция, след Анкара и Истанбул, е Измир – населението му е над 3,5 милиона души и има второ по големина пристанище след Истанбул. Той е отдалечен на около 90 км от Кушадасъ.  Много български изселници живеят в Измир.