Делото за убития Боби Райнов зацикли

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Две години след жестокото убийство на Борислав (Боби) Райнов, съдът не може да намери виновни. 24-годишният младеж беше умъртвен от група роми в софийския жк „Овча купел“на 4 юли 2010 г. Проблемът за произнасянето идва от това, че според приетата в понеделник съдебно-медицинската експертиза за травмите на починалия, причината за смъртта е изключително силен удар, който е счупил лявата теменна кост на Райнов, довело до фатален кръвоизлив в мозъка. Експертизата обаче не можела да установи чий е ритникът или юмрукът, който е бил фатален, с което тримата подсъдими могат да скатаят физическия убиец, който е единият от тях.

Според експертизата е имало 7 разкъсни рани в тилната област, но не се разбирало кой от тримата побойници с мургав тен по рождение е проявил най-голяма агресия. През целия процес пък те се опитваха да лепнат вината изцяло на четвъртия подсъдим Славчо, който се самоуби в килията. Брат му Методи Димитров обаче свидетелства, че не познавал Боби до деня на убийството, този ден го видял за първи път. Той почнал „да се закача“ с него и с брат му, след което влязъл заедно с Кристиян (техен съсед) в къщата му. Всички други останали навън на улицата. Имало и полицаи в патрулка, които не се знае кой извикал, и които не се намесили в сбиването. Никой от тримата подсъдими не е влизал в двора, заяви Методи, оправдавайки тримата подсъдими, като обясни, че ги познавал, но не много.

Пак като врътка наблюдаващите делото определиха опита на свидетелстващите да се представят за още по-неграмотни, отколкото са, като си объркваха нарочно подписите или полагаха допълнителни такива, за да може това после да се използва от защитата за оневиняване на близките и съкварталците им. Така кварталът, където преди дни нападнаха и пребиха екип на Спешна помощ, укрива убийците на пребития до смърт Боби Райнов.

Според обвинителния акт Здравко Симеонов, Трайко Филипов и Траян Георгиев са убили умишлено Боби Райнов, като са му нанесли многократни наслагващи се удари в главата. Кървавата драма се разиграла на границата между „Факултета“ и „Овча купел“, когато тълпа от 100-ина цигани нападнала Райнов и още двама негови приятели.

Според обвинението клечката драснал Филипов, който , след като получил травма при бой с Райнов, пратил ордата да го ликвидира. Като потенциално най-агресивен от тримата обаче психиатрите сочат Симеонов.

Две години след трагедията на ул. „Барите“, продължава да има много неясноти за това, как се е стигнало до смъртта на 24-годишния Бби Райнов. Чуват се даже и приказки, че българин е заръчал младежа да бъде убит, а е използвал циганите като оръдие. В деня на инцидента Боби Райнов е повикан от домакина Кристиян, който го искал като свидетел в спора му със съседа Славчо Димитров, заради боклуци, които бълвал. Според уговорката Боби Райнов е нямало да се бие, а само да стои за подкрепа зад Кристиян.

Първоначално за убийството бе задържан 29-годишния Славчо Димитров, който се обеси в килията, а после и съучастниците му Траян,Трайко и Здравко, и тримата криминално проявени с дълги досиета в районното – предимно за кражби, грабеж и за нанасяне на телесни повреди. Преди година тримата даже са пуснати под „домашен арест.“ Според очевидците пък е имало полицаи, които са били свидетели на убийството на младежа, но не са се намесили. Това беше потвърдено даже от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който обаче не даде обяснение за бездействието на тогавашните си подчинени.

Яна ТИНКОВА