Хемороидите се лекуват с българската билка змийска хурка

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Искам да помогна на всички, които имат подобен проблем. Една чудесна българска билка, нарича се змийска хурка, излекува от хемороиди моята съпруга, както и редица мои приятели, на които впоследствие предоставих рецептата. Използва се коренът на растението. Моля да публикувате тази информация, за да знаят хората как да лекуват тази много неприятна болест.

В редакцията на в. “Доктор” многократно получаваме писма от наши читатели и обаждания по телефона с молба да им предложим алтернативно лечение на една или друга болест. Публикували сме много материали, в т.ч. и народни рецепти за лечение на хемороиди. По повод обаждането на нашия читател потърсихме повече информация за билето змийска хурка от билкаря Георги Недев. Оказа се, че тя има още няколко популярни наименования сред народа – змийски лапад, змийско грозде, устреличе.

Най-разпространена е из влажните сенчести широколистни гори и храсталаци, главно в планинските райони на страната – до 1800 м надморска височина. Накратко да я опишем – многогодишно, високо 15 до 40 см тревисто растение, с малко грудково коренище. Листата са с една стреловидна или копиевидна петура, често с кафяви петна и с дълги дръжки. Цветовете са разположени върху горната част на цветоносното стъбло в съцветие с кочан. Плодовете са оранжевочервени ягоди. Цъфти през месеците май-юни.
Оказва се, че най-лековитата част от това растение са пресните грудкови коренища, които се вадят през есента или пролетта, преди да се развият листата.

Как действа билката?

Освен че действа противовъзпалително и кръвоспиращо, билката оказва регенеративно и обезболяващо действие, влияее и бронхолитично. Змийската хурка съдържа алкалоидоподобното вещество аронин, коницин, сапонини, скорбяла, мазнини и др.

Билката действа кръвоспиращо и противовъзпалително, затова се използва най-вече при хемороиди, миома на матката, както и при язви на стомаха и на дванадесетопръстника. Освен това оказва още и регенеративно, обезболяващо и бронхолитично действие. Затова може да се използва и при бронхити, пясък в бъбреците и пикочния мехур, псориазис, подагра, дори и ревматизъм. И не на последно място – змийската хурка се използва в козметиката за кремове против бръчки. Дори едно време са я наричали “растение на красотата”.

Ако хвърлим поглед към по-далечни времена, става ясно, че през Средновековието змийската хурка е била използвана като психоактивна добавка към виното. От старинни писания става ясно, че навремето майките слагали изсушен лист в люлката на бебето, за да го пази от уроки. По тази причина помага и при кошмарни сънища. И днес тази отровна и миризлива, но лековита змийска хурка е защитен вид растение навсякъде в Европа.

Внимание!

Ако желаете да се възползвате от лечебното действие на змийската хурка, се доверете на компетентен билкар, който ще ви предложи безопасна рецепта. Грудките в сурово състояние са токсични, затова е изключително важна дозата, както и пропорциите при приготвянето на екстракти и отвари. По-добре не опитвайте сами да събирате билката, защото и лекото докосване може да предизвика тежки изгаряния по кожата, дори и поражения на централната нервна система. Растението е лютиво, мирише зле и вероятно затова привлича силно насекомите. Но според поверието същата миризма отблъсква змиите.

Яна Грозева