Растения и животни изчезват с все по-голяма скорост

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Спадът в разнообразието при селскостопанските растения и породи животни набира скорост. Това е пряка заплаха за бъдещите хранителни запаси за нарастващото население на света. Новината дойде от нов панел експерти на ООН за биологичното разнообразие.

Опазването  на редица пренебрегвани породи животни и растения е необходимо, тъй като те биха могли да са носители на гени, устойчиви на бъдещи болести или промени в климата в посока по-високи температури, повече засушавания или дъждове, обясни Закри Абдул Хамид. „Загубата на биологично разнообразие се случва по-бързо и навсякъде, дори и сред домашните животни,“ каза Закри на конференция на 450 експерти в Трондхайм, централна Норвегия, в първата си реч като основател и председател на панела по биоразнообразието при ООН.

И домашните животни не са застраховани срещу изчезване на вида в процеса на цялостното изменение на планетата, генерирано от човешката дейност.

Много от традиционните породи крави, овце или кози вече се разглеждат като не особено полезни, защото дават по-малко месо или мляко от новите породи. Глобализацията също така означава, че хранителните предпочитания на хората се ограничават до по-малко на брой растения. В природата има 30 000 ядливи растения, но само 30 от тези култури представляват 95% от растителното съдържание на храната на хората. Доминират култури като ориз, пшеница, царевица, просо и сорго.

Днес обаче е „по-важно от всякога да има голям генетичен басейн, за да се даде възможност на организми да издържат и да се адаптират към новите условия“, по думите на Закри. Това ще помогне да се осигури храна за световното население, което се очаква да достигне 9 млрд. души до 2050 г.

Според оценка на Организацията за храна и земеделие при ООН, 22 на сто от световните породи животни са застрашени от изчезване. Това означава, че има по-малко от 1000 животни от всяка порода. Около 8% от породите домашни животни са вече изчезнали, според Ирене Хофман от ОХЗ.

Изчезването на някои домашни животни и растения се случва едновременно с ускореното изчезване и на диви видове, причинено от фактори като обезлесяването, разрастването на градовете, замърсяването и изменението на климата.