Диета от остров Окинава

48
Добави коментар

Диета от остров Окинава

Как да отслабнем и оздравеем със здравословния хранителен режим от далечните японски острови Окинава?

Оказва се, че там живеят най-здравите дълголетници в света. На острова са и най-високият процент столетници на планетата. Те не страдат от сърдечно-съдови заболявания, имат с 80% по-малко случаи на рак на гърдата и простатата и с 50% по-малко рак на дебелото черво и яйчниците.

Диетата стана световно популярна покрай редица проучвания върху столетниците по света. Мнението на експертите е, че с нея се нормализира теглото, живее се по-дълго, действа добре на общото здраве, липсва чувство на вълчи глад (както е при много от диетите) и може дори да изглади бръчките (благодарение на голямото количество антиоксиданти).

Жителите на японските острови Окинава предимно консумират много зеленчуци и плодове, риба, кафяв ориз, тофу, сладки картофи и няколко чаши зелен чай на ден. Рядко месо. Никога мляко и млечни продукти.

Диетата Окинава

Диетата е основана на четири групи храни, подредени според калорийния си заряд:

•Супер леки – всички храни, които са по-малко от 0.8 калории на грам; напр. зелен чай, цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци (спанак, зеле и пр.), аспержи, домати, краставици и т.н. Могат да се консумират в големи количества.

•Леки – храни с калоричност от 0.8 до 1.5 калории на грам. Напр. риба, кафяв ориз, банани, картофи и др. Консумират се в по-малки количества.

•Средни – храни с калории от 1.5 до 3.0 на грам – месо от филе, пълнозърнести продукти. Консумират се ограничено.

•Тежки – от 3 до 9 калории на грам (300 до 900 кал/гр) – пържени храни, доста от пакетираните храни, захарни изделия, животински мазнини. Почти не се консумират.

Целта е да се консумират главно храни от първите две категории – супер леки и леки, като по този начин се набляга на онези храни, богати на нутриенти, но с малко калории.

Важното в диетата:

1. Не се преяжда! Един от главните принципи в тази диета е да се яде до достигане на 80 % наяждане, след което да се изчака 20-25 минути. Ако все още има чувство на глад, да се приемат останалите 20 % лека и супер лека храна.

2. Яде се преди всяко хранене лека супа (без запръжка). Окинавците консумират супа мисо. Супата засища, а е нискокалорична. По този начин се намалява желанието за преяждане на по-късен етап.

3. Особено препоръчителни са зелено-листните зеленчуци, плодовете, тофу, кафявият ориз и зеленият чай.

Примерно дневно меню:

Закуска – пълнозърнести палачинки с боровинки; чаша зелен чай

Междинно хранене – ябълка

Обяд – сладко –кисело тофу; аспержи на пара (ли други зеленчуци на пара); зелена салата, овкусена с лимонов сок и студено пресован зехтин); печени сладки картофи

Междинно ядене – плод по избор

Вечеря – супа мисо (или зеленчукова супа по избор), риба на пара с гарнитура макарони

Плюсове на диета „Окинава”:

• В редица научни изследвания избягване на преяждането и ежедневното калорийно ограничение се свързват с по-дълга продължителност на живота.

•Намалява риска от множество заболявания, свързани с наднорменото тегло и нездравословното хранене (ядене на пържено, храни с транс мазнини и пр.)

•Включва всички групи храни в един балансиран хранителен режим

•Консумират се и особено полезните омега 3 мастни киселини и протеини (чрез рибата и студено пресования зехтин)

•Базирана е на научни изследвания върху здравето и дълголетието на хората, живеещи с този режим на хранене (окинавците)

•Може да се превърне в начин на живот

Минуси на диетата „Окинава”

•Не препоръчва ежедневно спортуване

•Доста от храните се намират трудно в България

•За българите, които по начало консумират доста мляко и млечни произведения, както и десерти, може да се окаже трудна за спазване

източник happybody.eu

Коментари