Национални паркове в Черна гора – тема за Черна гора – Idi.bg

55
Добави коментар
tao
tao

Черна гора е страна с 4 големи национални парка, които са разположени в голяма близост един до друг. Това са Национален парк Шкодренско езеро, Национален парк Ловчен, Национален парк Биоградска гора и Национален парк Дурмитор (с две големи реки – Тара и Пива).

Всеки от тях по свой собствен начин предлага незабравими природни красоти. Затова, като се има предвид, че четирите национални парка на Черна гора са разположен в такава близост един до друг, горещо препоръчваме на всички туристи да ги посетят по време на престоя си в страната.

Национален парк Шкодренско езеро

Езерото е разположено в долината на Зета и Шкодра, заобиколено е от планини и е на 7 км от Адриатическо море. Две трети от Шкодренското езеро са в Черна гора, а останалата една трета е в Албания. В зависимост от нивото на водата, големината на езерото варира от 530 до 370 кв. км; дължината му е около 44 км, а ширината – около 14 км. Бреговата линия е доста ниска в северозападната част и долината в северната страна на езерото често се наводнява.

Национален парк Ловчен

Национален парк Ловчен се намира в скалистия регион на Динарските планини. Стръмните склоновете на планина Ловчен се издигат от крайбрежния регион на Будва и западната част на Цетине. На юг паркът граничи с магистрала Будва – Цетине, а на север – със стария път за Котор. „Черната планина“, откъдето идва и името на страната, се издига на 1749 м надморска височина. Паркът е разположен на площ от 6220 акра. Управата му е в  Цетине.

Национален парк Биоградска гора

Този национален парк се намира в планинския регион на Беласица, разположена в централната част на Черна гора между реките Тара и Лим и заобиколена от три общини: Колашин, Беране и Мойковац. Паркът е разположен на обща площ от 5400 акра. Заобиколен е от планини, чиито върхове достигат над 2000 метра височина, от девет ледника и едно езеро в низината – Биоградското. Седалището на парка е в Колашин.

Национален парк Дурмитор

Този национален парк на Черна гора е разположен в обширен планински регион в северозападната част на страната. Ограден е от реките Пива и Тара, между които 23 планински върхове се издигат на над 2300 метра надморска височина. Паркът се простира на територия от 39 000 акра. Той обхваща 82 км от каньона на Тара с 1600 м надморска височина над самата река. Управата на парка е в Жабляк.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1019 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност