Прокоба на стара къща уби Чочо Попйорданов!

1
Добави коментар

Удивително бодър, дори младежки глас отговаря в телефонната слушалка, когато наберете домашния телефон на известния кинаджия и доскоро и.д. директор на Сатирата Иван Попйорданов, баща на трагично загиналия навръх Великден актьор Петър /Чочо/ Попйорданов. Това е повече от изненадващо, тъй като според ВИП-източници от медийните среди ексшефът на Киноцентъра бил сломен от загубата на съпругата си – педиатъра д-р Екатерина Веселинова, и от злокобния инцидент на метри от гроба й, който погуби единствения им син. Дискретно се намеква, че родителят на Чочо не бил съвсем сам в мъката си, а около него от известно време гравитирала по-млада и стилна дама, която му помагала да се справи, доколкото е възможно, с тежката лична драма.

Клюката даже носи, че по време на пасхално-гергьовската празнична декада двамата се били уединили в къщата на Иван Попйорданов в Етрополския балкан и в стремежа си да се отдалечат максимално от цивилизацията изключили мобилните си телефони. Което създало сериозен проблем, когато е трябвало да съобщят на Чочовия баща, че наследникът му бере душа в “Пирогов”.

По думите на БНТ-ветерани бившият им “бос” няколко години полагал трогателни грижи за жена си, която останала инвалид след прекаран инсулт. Независимо от елитното поддържащо лечение обаче майката на звездния кадър на Народния се пресели в отвъдното през април т.г., само 20-ина дни преди него. Без да може да види момиченцето, което Чочо и приятелката му – инж. Даниела Мирчева, бивша служителка на столичния “Метрострой”, щяха да осиновят официално всеки момент. Самият редник Каракочев също склопи очи, преди да види малката Катя в дома си и да изпита радостта на едно – макар и закъсняло – бащинство.
“Да, Даниела ще вземе детето до дни, ще го гледа в апартамента на Чочо!”, призна единствено пред човек на “ШОУ” Попйорданов-старши.

Жената, стоплила последните силно бохемски години на покойния “хъш”, обаче с право

се опасява от лошите вибрации на мястото

където е построена 6-етажната кооперация.

Там, на ъгъла на централните столични улици “Ивайло” и “Самуил”, звездата от “НЛО” живя от 2000 г. до смъртта си. През 2006-а обаче, както “народното издание” първо писа, Чочо падна след як запой от покрива и за щастие се стовари върху терасата на последния етаж без сериозни наранявания. При второто падане обаче късметът му изневери…

Представители на стария софийски “хайлайф”, обитавали съседните сгради, са категорични, че парцелът, върху който преди 13 години строителният предприемач Антон Зумпалов вдига луксозна кооперация, е “прокълнат”. Нещо повече – точно там навремето са загинали двама души и днес, смятат родни шамани, “неспокойните им духове бродят наоколо и търсят реванш”.
“ШОУ” разнищи мистерията около “призраците на миналото”, виновни според окултистите за гибелта на обичания БГ актьор от загубеното поколение.

Преди Тони Зумпалов да усвои терена, дълги години пред очите на целия квартал се руши жълта двуетажна къща с еркерна кула, построена още в началото на миналия век. След победата на “народната власт” собствениците й загадъчно изчезват, почти като обитателите на “дяволската квартира” на московската улица “Садовая” 10 “бис”, обезсмъртена от Булгаков в прочутия му роман “Майстора и Маргарита”. Някои са изселени, други са съдени от “народния съд”, трети бягат панически оттам на собствен ход, четвърти се гътват уж “от старост”… Постепенно не особено солидната постройка се препълва с наематели, чрез които режимът цели “да убие буржоазията”. И в интерес на истината преуспява. Времето лети, обитателите на вехтата “комуналка” се сменят, и в крайна сметка през 70-те години къщата е вече в състояние “руина”. Никой няма достатъчно средства и желание да се заеме с ремонта и да я укрепи, тъй като тя започва да се накланя опасно като кулата в Пиза. Ситуацията е патова и няма изгледи за разрешаването й. Докато… докато една вечер не се случва сакатлък, белязал с мощна отрицателна енергия мястото на бъдещата модерна сграда.

В полусрутената “дядова ръкавичка” в този период живее и синът на известния лекар проф. Марин Мушмов, един от най-големите БГ специалисти по ракови заболявания, на когото е кръстен Столичният онкологичен диспансер. Заклет любител на “огнената вода” и лайфа, той все повече затъва в алкохола и съмнителните според тогавашните разбирания компании. Мушмов-младши се е подслонил в “мансарда близо до звездите” – тоест, в помещението на последния етаж с еркерната кула. И веднъж, по късни доби, солидно наквасен, той полита оттам и пада на каменните плочи в двора. На сутринта го намират мъртъв, потънал в локва кръв.

По думите на Чочови комшии около смъртта на бохемата и досега витаят много въпросителни, но повечето от хората, запознати с мрачната история на съборетината, вече не са между живите. Твърди се, че синът на професора е бил блъснат от пишман авери по чашка, за да бъде обран. Говори се също, че силни на деня искали да освободят “жилплощта” за свои хора и наели въпросните “приятели”, за да извадят с техни ръце кестените от огъня. Към днешна дата версии много, но яснотата още е никаква, тъй като навремето и самите близки на Мушмови се страхували да коментират трагедията.
А още по-преди, в 30-те години на миналия век,

пред къщата е извършено убийство –

“македонстващи елементи” бастисали мъж, пречещ по някакъв начин на каузата им.

Много малко обаче са осведомените за “черното наследство” на постройката, като с почти стопроцентова сигурност от тях трябва да изключим предприемача Зумпалов и Чочо Попйорданов. Първият, дори и подочул нещо, като “капиталистическа акула” надали изобщо е надал ухо, камо ли да се откаже от плановете си или да повика свещеник, който да освети парцела и да прогони злите сили. Бъдещият кадър на Народния пък е бил още дете, когато синът на видния онколог се претрепва, и въпреки че израства в същия квартал, до него едва ли е стигнала някаква информация за зловещия екшън.

Много по-късно обаче скандалният отец Гелеменов, който петилетки наред се е свирал със семейството си в “къщата на духовете”, а след построяването на 6-етажната кооперация се мести няколко номера по-надолу по улица “Ивайло”, често се е черпел с Чочо в близко капанче и му разказал цялата “биография” на вече несъществуващата постройка. По всяка вероятност, предполага Божият служител, актьорът е преразказал това-онова от нея на последната си любов Даниела. Която със сигурност не е обърнала особено внимание на “фантасмагорията”, до деня, в който Чочо се срина от края на “парцела на заслужилите” в частните Боянски гробища и се потроши фатално на бетонната плоча.

Големият въпрос сега е: ще рискува ли Даниела да отгледа малката Катя в жилището на покойния Чочо, или ще я прибере в апартамента на родителите си, който е сравнително наблизо – на бул. “Скобелев”, срещу НДК? Обещаваме, че “народното издание” ще следи изкъсо развоя на събитията и ще ви информира къде точно ще е новият дом за дъщеричката на без време отишлия си актьор.

Здравко ЗАПРЯНОВ