Шнауцер (Цвергшнауцер, Мителшнауцер, Ризеншнауцер)

15
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

14.05.2013

Темперамент:  Шнауцерът е отличен пазач – безстрашен и бдителен, непретенциозен и издръжлив. В същото време той е нежен с децата и внимателен с приятелите на семейството. Шнауцерите обичат игрите, а тренировките ги стимулират умствено.

 

 

Данни за породата:  

Цвергшнауцер: Тегло: 4,5-7  кг; височина при холката: 30-35 см

Мителшнауцер (шнауцер, стандартен шнауцер): 14-20  кг; височина при холката: 45-50 см

Ризеншнауцер: 35-45  кг; височина при холката: 60-70 см

 

 

Външни белези: Трупът е квадратен – височината при холката е приблизително равна на дължината на тялото. Черепът е издължен. Очите са средно големи, овални и тъмни на цвят. Стопът е ясно изразен. Носната гъба е черна. Челюстите имат ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени и се спускат странично на лицето. Формата им е заострена към върха. Вратът е средно дълъг, добре замускулен и сводест. Холката е ясно изразена, линията на гърба е леко наклонена към крупата. Гръдната кост е издадена леко напред пред входа в гръдния кош. Поясницата е закръглена. Гръдните крайници са прави, с насочени назад лакти. Тазовите крайници са прави, не твърде широко поставени. Лапите са компактни. Космената покривка е твърда с изключение на крайниците. Отличителни белези са брадата на долната челюст и силно окосмените вежди. Цветът на козината е черен, сол – пипер, черносребрист (бели зони над очите, на бузите, брадата, гърлото, гърдите, лапите, вътрешната страна на тазовите крайници и под опашката) или бял (цвергшнауцер).

 

 

Здравословни проблеми: Шнауцерите могат да страдат от някои генетично обусловени заболявания като катаракта, болести на щитовидната жлеза и рак. Очите и сърцето са слабите места на цвергшнауцера. Ризеншнауцерът е предразположен към аномалии на опорнодвигателната система като тазобедрена дисплазия. Средната продължителност на живот на шнауцера е 12 – 14 години.

История, произход и предназначение: Първите сведения за шнауцера датират от 15 в. Смята се, че прародителите на породата са родом от Германия, където били получени при кръстосването на немски шпиц и пинчер. Цвергшнауцерът е създаден от стандартния с впръскване на кръв от афенпинчер и пудел. По това време това работно куче било неизменен спътник на конете и се подвизавало в конюшните. Една от основните му задачи била да държи гризачите далеч от храната на животните. По – късно спътникът на конете ги придружавал и докато теглели дилижанси и карети. През 20 в. шнауцерът добил съвременния си вид и като породна особеност се затвърдил цветът сол – пипер на космената покривка.