Скандали тресат софийското метро

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Според провелата се вчера извънредна прескоференция, организирана от независимата платформа за изкуство и култура Едно и известен брой независими архитекти, Столичната община е похарчила близо 50 000 лева за международен архитектурен конкурс за идеен проект за Метростанция 20 на софийското метро, но не е възложила реализацията на проекта на спечелилите архитекти, както е гласял регламентът.

Това изложиха част от архитектите, участвали в надпреварата, включително и един от победителите – арх. Александър Шинолов.

Конкурсът е стартирал още през 2011 година, като в него са участвали 130 архитекти от 22 държави и са излъчени двама победители – арх. Шинолов за Метростанция 20 и арх. Виктор Хименез от Лондон, по чийто проект трябва да се изгради Метростанция 17. Въпреки че от обявяването на резултатите е минала повече от година, договор не е сключен нито с единия, нито с другия.

От Направление „Архитектура и градоустройство“ пък аргументират забавянето на процедурата по сключването на договорите с „Метрополитен“ и по изпълнението си с възникнали технически причини, в частност появил се тръбопровод, който би попречил изпълняването на проекта на арх. Шинолов.

„Конкурсът завърши с невъзможност за реализиране на проекта, защото се промениха обстоятелствата. Първо четирите големи топлопровода трябваше да бъдат направени над метростанцията, но се оказа, че това е невъзможно“, обяснява Петър Диков.

Този аргумент обаче не успокои архитектите, които от години се оплакват от липсата на прозрачни конкурси за изпълнение на един или друг архитектурен проект.

Те се заканиха да сезират не само българските, но и европейските комисии, ако ситуацията не се разреши адекватно.

„Екипът на Едно ще продължи да отстоява и защитава позиция за независими, прозрачни и резултатни архитектурни конкурси в България. Вярваме, че това е единственият шанс за създаване на качествена градска среда и обществени сгради в страната. Това е и един от малкото реални стимули за развитие и изява на изключително подготвените млади архитекти в страната – повече от 300 завършващи всяка година.

Фактът, че международното независимо жури на конкурса за Метростанция 20 излъчи на второ място български архитект сред конкуренция от 130 архитектурни бюра от 22 държави, показва високото ниво на работа на българските архитекти. Ето защо недопускането им до проектирането на градски публични пространства и обществени сгради е огромна загуба за цялото общество.

С отказа за реализация на спечелилите конкурса за Метростанция 20 два проекта има опасност Столичната община да абдикира от моралната си отговорност да осигури безопасни, красиви и добре устроени градски пространства, както и от юридическата си отговорност по Закона за обществени поръчки за реализиране на публичен търг за изпълнението им.

За пореден път призоваваме общината, в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Петър Диков, да поеме функцията си на обществен гарант и отговорен администратор на публични средства, като изиска от Метрополитен ЕАД и изпълнителния му директор инж. Стоян Братоев възлагане на реализацията на спечелилите конкурса за Метростанция 20 два проекта.

Всяко отлагане и отмяна на този ангажимент е изключително негативен знак за обществото и архитектурната общност за нежеланието и невъзможността на София да осигури качествени, естетически издържани и безопасни обществени пространства. Забавянето на решението на този проблем с повече от година петни доброто име на града – не само пред неговите граждани, но и пред международната общност, особено в навечерието на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.“, заявиха пред медиите от Едно.

Повече за историята на конкурса, както и двата спечелили проекта може да видите тук.