Златанова: Първата ми задача е да спася около 600 милиона лева по оперативни програми

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Зинаида Златанова

„За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото“, каза правосъдният министър Зинаида Златанова за бТВ.

Според нея не различните програми и стратегии, а работата на всеки магистрат и всеки служител дава конкретните резултати. За пример тя посочи Сотир Цацаров.

„Може да напишем 100 стратегии и 1000 закона да променим и няма да постигнем този ефект, който постига новият главен прокурор с действията си на практика. Той получава широка обществена подкрепа, защото си върши работата“, смята Златанова.

Спасяването на около 600 милиона лева по оперативни програми ще бъде първата й задача, в чиято „длъжностна характеристика“ влезе и усвояването на еврофондовете. Затова тя смята максимално бързо да проведе срещи с министрите с оперативни програми.

„Съществува огромна степен на риск да не вземем 272 милиона евро, което е около 600 милиона лева. Не само да не вземем тях, но да останат за сметка на държавния бюджет“, добави тя.

Според справка на служебния кабинет към момента максималното усвояване по програмите на ЕС е едва 17,7%.

„Първата цел ни е максимално да ограничим загубите, втората – да усвоим колкото се може повече средства до края на годината и паралелно да планираме следващия период“, обясни Златанова.

Златанова обясни, че предложението й за поста е било отправено от „единствения човек, който може да го направи“ – министър-председателя Пламен Орешарски, с когото имали дълга служебна история от 1998 година.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти