Цацаров поиска имунитета на Цветанов

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Прокуратурата е поискала да бъде снет имунитетът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това съобщи обвинител номер едно Сотир Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.  

От прокуратурата са поискали парламентът да разреши стартирането на наказателно преследване срещу народния представител Цветанов.  

Ако парламентът даде разрешение или лицето се откаже от имунитета си по друг начин, ние веднага ще повдигнем обвинение, след което ще се внесе обвинителен акт, обясни Цацаров.

Проверката показа още в самото начало, че липсата на какъвто и да е контрол над мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия. Имам предвид използването на СРС-та, посочи главният прокурор.

Той обясни, че данни дали някой е извършвал нерегламентирано подслушване биха могли да се получат само ако експертизата на паметовите устройства ги даде. „Ние считаме, че това обвинение за нас е абсолютно доказано“, обясни Цацаров.

То ще бъде проведено заради това, че в ролята си на силов министър депутатът е допуснал негови подчинени да извършат престъпление. 

Наказателното преследване е във връзка със случая с незаконното подслушване в МВР. Сигналът беше подаден от лидера на БСП Сергей Станишев. 

По него беше образувана проверка от държавното обвинение в силовото министерство. Вследствие на това срещу четирима шефове на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции“ бяха повдигнати обвинения за злоупотреба със служебно положение с изключително тежки последствия.