10 събития през юни 2013 г., които не трябва да пропускате

52
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 30.05.2013

Юни е името на шестия месец от годината според Григорианския календар. Той има 30 дни и е наречен на древноримската богиня Юнона, съпруга на Юпитер. В първия ден на месеца светът отбелязва Международния ден за защита на децата – един от най-старите международни празници. Той е учреден от Световната конференция за защита на децата, състояла се през 1925 г. в Женева. На 1 юни е и денят на Св. мчк Юстин Философ – един от бележитите философи, роден в Сирия през II в. Съчиненията му били пълни с мъдрост, пламенна вяра и защитавали християните, преследвани несправедливо и предавани на смърт. Църквата почита св. Юстин като покровител на рода на философите и всички, търсещи истината.

Виж още: 10 събития през май 2013 г., които не трябва да пропускате 10 събития през април 2013 г., които не трябва да пропускате

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България 5 юни – Международен ден за опазване на околната среда 8 юни – Световен ден на океана 16 юни – 100 г. от началото Междусъюзническата война, 1913 г. 18 юни – 90 г. от смъртта на Христо Смирненски, български поет (1898 – 1923) 20 юни – Международен ден на слънцето; Международен ден на бащата 24 юни – Международен олимпийски ден; Еновден 26 юни – Международен ден за борба с наркоманията

Иначе е време за лято, море, басейни и почивки. И черешииии. Ето и 10 от най-интересните събития през месеца.

1. 01 юни, Ден на детето Две събития в София, на които може да заведете децата си: – Площад „България“ – карнавално шествие на деца от детските и учебни заведения; детска работилничка, игри и забавления. – В парка на Националния исторически музей от 10,00 и 13,30 часа ще се проведе ателие „Майсторете, ръчички“ под егидата на Фондация Смарт. Децата ще създават и украсяват подвързии за книги от различни материали.

2. 01 юни, „Огън и море“ Като част от фестивала „Огън и море“, ще се проведе конкурс за детска рисунка, а вечерта гостуват артистите на Монте мюзик: Михаела Филева, Били Хлапето, Майкъл Флеминг-Lexus и VenZy. Вторoто издание на „Огън и море“ се провежда по европроект и се финансира изцяло със средства от Европейския съюз.

3. 01 – 02 юни, Каварна, Kavarna Rock Fest Тази година Kavarna Rock Fest отново ще събере големите зведи на рок и метъл музиката, които да изпълнят вечни хитове, както и много нови парчета. През първия ден от фестивала, феновете ще видят известната българска група Черно фередже, Thunder и Aria. Водеща група за първата вечер на фестивала ще бъде рок бандата с немски произход Accept. На 02 юни ще се появят Аналгин, с незабравимия глас на вокала Звезди. Небезизвестната Doro Pesch, която е с немски произход и сериозна кариера в САЩ, ще зарадва почитателите си с изпълнения от „Raise Your First“. Кулминацията на вечерта ще бъде излизането на великаните в рока Deep Purple, които ще представят новия си албум пред европейска публика именно в България, на Kavarna Rock Fest.

4. 03 юни, село Българи, Област Бургас, Нестинарски танци Нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости, Бродилово. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Танцът с боси крака върху жарава е уникален обичай, изпълняван от определени общности, чиито покровители са Св. св. Константин и Елена. Въпреки че нестинарството е свързано с целогодишни ритуални практики, върховият му момент е на 3 юни (по стар стил), когато е празникът на двамата светии.

5. 06 юни, AYO Младата германка от нигерийски произход AYO гостува за първи път в България. Концертът е с начало 20:00, а мястотот – Зала 1 на НДК.

6. 08 юни, Драгана Миркович Драгана Миркович идва у нас по покана на Арт БГ и ще изпее пред българските си фенове вече популярните песни от новия си двадесети юбилеен албум „20“, както и най-известните си хитове. Срещата на сръбската звезда с феновете е в зала 1 на НДК.

7. 15 юни, „Обичам 90-те“ На тазгодишното събитие ще присъстват звезди като Рей и Анита от 2Unlimited, Пени Форд и Бенджъмин Лоу от SNAP!. Ще чуете и вечните родни хитове „Вярвам в теб“, „Цвят лилав“, „Всичко било е насън“ и т.н. Мястото отново е НДК.

8. 21 юни, Патрисия Каас Джаз певицата Патрисия Каас ще изнесе концерт в НДК в памет на Едит Пиаф. Посещението на френската изпълнителка в България е само част от поредицата такива, които предстоят в цял свят и ще бъде запомнено с представянето на най-уникалните песни на Пиаф.

9. 28 юни, Jamiroquai Легендарната британска фънк банда Jamiroquai ще изнесе концерт в зала „Арена Армеец София“. Събитието е част от поредица от концерти, обединени заедно под името Symphonics’Concerts.

10. 29 юни, Jessie J Британската изпълнителка Jessie J ще излезе на сцената на „Арена Армеец София“ за първия си самостоятелен концерт в България. Преминала през различни жанрове, Jessie J е известна със своята еклектичност от соул вокали и R&B препратки, примесени с поп, електропоп и хип хоп ритъм. До 2012 г. изпълнителката е продала 11 милиона сингъла и над 2.5 милиона албума по цял свят.

Enjoy!

В.И.

Коментари

коментар(а)