Пречиствателна станция в Поморие

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

В Поморие беше даден старт на проект за модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата на града. Проектът е на стойност близо 97 милиона лв., 75 милиона от които са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“. Останалата част от средствата са осигурени от националния бюджет и съфинансиране от общината, предаде БНТ.

Модернизацията на пречиствателната станция в Поморие заедно със Софийския завод за отпадъци са двата български проекта, обсъждани и разглеждани на най-високо ниво в ЕК, каза ръководителят на отдел „България“. Ако се завърши бързо ще останат доволни всички, които посещават тази част на Черноморието.

И както вече беше споменато, това е един от ключовите проблеми за привличане на повече туристи в тази част, каза ръководителят на отдел „България“ в Европейската комисия Реналдо Мандметс.

С новата станция пречистените води ще се отвеждат на повече от една морска миля навътре в морето. Специализирани водолазни екипи ще положат тръба под дъното. Ще опазим нашето море и ще защитим от наводнения домовете на хората, каза кметът на община Поморие.

Вследствие силните дъждове Поморие се наводни няколко пъти. Канализационната мрежа е изключително стара, изграждане на отделна дъждовна канализация с нови дъждовно- помпени станции мисля, че този голям проблем, който стои пред нас поморийци ще бъде решен, заяви Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Крайният срок за изграждането на пречиствателната станция е след две години. Присъединяването към нея обаче ще бъде поетапно и още през следващата година абонатите на най-проблемните зони ще могат да се включат. Те се намират в самия център на стария град и към тях ще се действа приоритетно, заяви още кметът на Поморие.