Българи откриха летния сезон в Гърция

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Плажът на Авдира

Нашенци отмарят по плажовете в Северна Гърция и реално откриха летния сезон още в началото на май.

За гърците е необичайно по това време да плажуват – водата им е студена, а и слънцето недостатъчно силно.

“Отворихме по-рано заради българите, обикновено започваме в началото на юни”, казва собственик на заведение на плажа в Миродато.

През почивните дни 80% от колите в Миродато са с българска регистрация. Най-често нашенци обаче идват сутрин и привечер поемат обратно, без да преспиват. Ядат храна, която си носят от вкъщи, въпреки че в таверните на плажа порция прясна риба е колкото у нас – 5-6 евро. Пържолата е на същата цена.  

По-качествената риба като ципура и лаврак струва 20-ина евро, но порциите са големи и са достатъчни минимум за двама човека.

Жителите на Златоград най-често си купуват ваучер от България. Срещу 16 евро можеш да стигнеш до плажа в Авдира. В цената влиза транспорт с микробус, който е 6 евро. За останалите 10 евро се полагат обилен обяд в заведение близо до плажа в Миродато, шезлонг и чадър, кафе или безалкохолно, които сервитьорите носят на крачки от морето. Който иска бира, плаща допълнително – 1 евро на плажа и 2,50 евро в заведението.

Ваучерът включва и посещение в музея на Авдира. Селището е известно като родното място на древногръцкия философ Демокрит и с богатите си археологически находки. Менютата по таверните са изписани и на български. Заради наплива на българи задължително някой от сервитьорите разбира езика.

Собственик на таверна в Керамоти дори напечатал гръцки думи с превод на български на бели салфетки за хранене и ги поднася на гостите. Сред 20 от най-често срещаните само една – “До виждане”, е изписана грешно.

В “Акрполис” собственикът Агапиос научил малко български и румънски думи и минава лично през масите, за да поздрави на съответния език чужденците.

“Българите оживиха плажа, всичко наоколо се раздвижи. Оборотите се увеличиха. Гърците ходят да почиват на юг, където има по-големи забавления в курортите”, казва Димитрий Карацубанакис, собственик на таверна и магазин на плажа в Миродато. С този бизнес се захванал дядо му през 1980 г.

“Не е имало такова чудо, преди изобщо нямаше туристи на плажа, сега е пълен. Българският турист не създава проблеми и обича да си угажда”, казва Димитрис. В разгара на лятото м.г. обаче точно тук се настървиха срещу нашенци, които използват безплатните шезлонги и си носят всичко от вкъщи, без да поръчват нищо.

Заради кризата и опасността туристите да избягат на други плажове всичко отново стана безплатно. Въпреки това честа гледка е на масичките под чадърите да се нареждат чинии, прибори, салфетки. Жените изваждат хляба и приготвят набързо по една голяма салата от краставици и домати под смаяните погледи на малцината плажуващи гърци.

Профилът на нашенеца, дошъл за няколко часа на гръцкия плаж, е лесно разпознаваем. Чужденците пък, които предлагат шапки, слънчеви очила, слагане на плитки с екстеншъни и дори масаж на шезлонг, са сравнително тихи. Липсват крясъците от рода на “топли семки” или “кукуруз”, така характерни за родното ни Черноморие.

На повечето гръцки плажове бирата е от 4 до 6 евро. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3,50 евро. Клиентите обаче получават бонус – студена минерална вода към кафето и фрапето, чипс за бирата и лека салатка, ако се поръча узо, което пък е с цена 3 евро за 100 грама.

Точно в първите дни на гръцкото море нашенци хванаха и по-евтиния дизел, отколкото у нас. В Ксанти на бензиностанциите нафтата се продаваше и за 1,29 евро, което е с 4-5 стотинки по-евтино.

“Всичко се пресмята – хем е по-евтино, хем тукашният дизел е много по-качествен, няма шашми с вода и мазут”, обяснява шофьор на “Голф”. Той се шегува, че с разликата може да иде в Керамоти вместо в най-близките Миродато и Авдира.

Градчето, разположено срещу остров Тасос, е любимо място за родните рибари. Тъй като има пристанище, местните изхвърлят дребната риба и около корабите се навъртат едри заргани, лаврак, морски кефал, мормуни и октопод. В района се лови с въдици, без да е необходим билет. Забранено е само ловенето от лодка без разрешително. Ако те хванат, властите конфискуват всичко – лодка, мотор, такъми, и отгоре на това пишат доста солени глоби. Разрешително може да се извади от морската полиция в Кавала срещу 20 евро.

По капанчетата на пристанището в Кавала също могат да се прочетат менюта на български. Обикновена дребна риба – гаврос и марида, филе от сардина, върви по 6 -7 евро порцията. По-едрата – ватос и галеос, е 9 евро.Кока-колата е към 2,5 евро, еспресото варира от 3 до 7 евро.

Пристанищната полиция в Керамоти е безсилна срещу навика българите да паркират за по-удобно направо на кея. Униформените ги предупреждават да преместят колите си на паркинг, а на тези, които се ослушват, им свалят номерата и ги връщат срещу 100 евро глоба.

Керамоти има пристанище, откъдето редовно пътува ферибот до остров Тасос. Срещу 25 евро може да се иде на острова с кола. Пътниците не заплащат нищо. Ако се возиш на палубата, билетът от Керамоти до столицата Лименас за възрастни е 3,20 евро, за деца – 1,60.  

Цялата обиколка на красивия остров е около 100 км с автомобил. На Тасос се отдават автомобили под наем срещу 35 евро на ден.  

Фериботи за Тасос има и от Кавала, но са по-скъпи заради по-дългото разстояние. Местни хотелиери се хвалят, че са пробили на румънския пазар. Почти всеки четвърти автомобил на ферибота е наистина румънски.

Разходките по плажовете нашенци съчетават и с алъш-вериш. В Гърция пазаруват по-евтино зехтин, маслини и евтин прах за пране в големи кутии. Кутия от 5 литра качествен зехтин в гръцките села до границата се продава за 11,80-12,50 евро, докато в България е минимум 30 лв. Нашенци пазаруват и прясна риба от пазара в Ксанти.

Покрай българските плажуващи рязко живна районът на гръцките села по границата при Златоград. Този район е бил най-затънтеният в Гърция, до него се е стигало преди със специално разрешение, а от наша страна не са давали пиле да прехвръкне.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти