Шам фъстък

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Шам фъстък /Pistacia vera/ представлява ниско храстовидно дърво, което е характерно за планинските райони на Западен Афганистан, Иран и Тюркменистан. Шам фъстъкът е една от най-древните ядки, познати в историята на човечеството. Първите сведения за тях са открити на територията на Сирия и Иран, след това в Гърция и други европейски страни.

Днес се отглежда в Гърция, Испания, Италия, Иран, САЩ, Турция, Азия, Австралия. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Дървото достига височина до 10 метра. Това е пустинно растение, което се отличава със своята висока толерантност към солени почви. Устойчиво е и на температурни колебания. Плодът е твърда белезникава костилка, която съдържа годна за консумация удължена ядка. Ядката има бледоморава външна ципа и светлозелено месо.

Шам фъстъкът се струпва на гроздове по дървото. Когато плодът узрее, черупката на ядката се разпуква с характерен звук. Шам фъстъкът се бере през нощта, защото през деня дървото отделя етерични масла, от които се получава виене на свят. На всеки две години дървото средно дава около 50 кг ядки.

Състав на шам фъстък

Според редица специалисти, шам фъстъкът е най-калоричен в сравнение с останалите ядки. Отличава се с високо съдържание на витамини, аминокиселини и минерални вещества. Ядките съдържат 55-60% мазнини, сред които преобладават ненаситените мастни киселини и между 18-25% белтъчини. Шам фъстъкът е изключително богат на витамин Е – силен природен антиоксидант.

Шам фъстъкът е много добър източник на фосфор и витамин В1. Съдържанието на витамин В6 в шам фъстъка е същото, както при говеждия черен дроб. Шам фъстъкът принадлежи към групата продукти с най-висока антиоксидантна стойност. Това са и единствените по рода си ядки, които притежаващи в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества, подобряващи зрението.

Избор и съхранение на шам фъстък

Купувайте само добре опаковани ядки, върху чиято опаковка има ясно упоменати производител и срок на годност. Подобно на всички други ядки, шам фъстъкът изисква правилно съхранение.

Поради наличието на високо количество мазнини в ядките, всяко едно претопляне е предпоставка за тяхното гранясване и развитие на гъбички. Съхранявайте шам фъстъка на хладно и проветриво място далече от дирекна слънчева светлина и влага. Някои готвачи дори препоръчват след разопаковане на шам фъстък, той да се съхранява в хладилник.

Шам фъстък в кулинарията

В кулинарията шам фъстък се използва повече от 2500 години. В Древния изток например са го считали за символ на богатството и успеха. Днес в целия свят, ястията с шам фъстък се считат за елитни. В Стокхолм например лауреатите за Нобелова награда са гощавани със сладолед с шам фъстък.

Шам фъстъкът се използва за приготвяне на нетрадиционни ястия и необичайни вкусови съчетания. Използва се за направата на сладкарски изделия, сладоледи и други хранителни изделия.

Добавя се в шоколади и бонбони. Шам фъстъкът обогатява вкуса на пилешко и свинско месо, патици, кремсупи. Шам фъстък в смляна форма се добавя в торти, сладки, кремове и месни блюда. В елитните ресторанти към шампанско или свежи десертни вина предлагат печен шам фъстък в лимонов сок.

Ползи от шам фъстък

Благодарение на своите високи хранителни стойности, шам фъстъкът е препоръчван за възстановяване на изтощени организми. Ядките са полезни при силни умствени и физически натоварвания, защото премахват умората и подобряват самочувствието. Шам фъстъкът влияе изключително благоприятно върху мозъка.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата система, премахва сърцебиенето, намалява предразполагането към сърдечни заболявания. При редовна консумация на шам фъстък се подобрява работата на черния дроб. Шам фъстъкът спомага за излекуване от жълтеница, премахва стомашни и чернодробни колики, лекува анемия и усилва потентността. Полезен е при заболявания на дихателната система.

Всеобщо схващане е, че нивата на холестерола се поддържат в норма с диети или различни медикаменти. Експериментални изследвания са доказали, че шам фъстъкът е цели седем пъти по-ефективен от традиционните средства.

Шам фъстъкът е много полезен при хора с диабет, сочи едно от последните проучвания. Когато се консумира шам фъстък с високовъглехидратни храни, първите забавят скоростта на абсорбция на въглехидратите, което може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар.

Друго проучване доказва, че консумацията на 50-100 г шам фъстък дневно намалява кръвното налягане при състояние на стрес. Понижаването на артериалното налягане е свързано с намаляване риска от инсулт или сърдечно-съдово заболяване. Ежедневната консумация на шам фъстък може да намали хроничното възпаление, което от своя страна намалява риска от развиване на диабет и сърдечни болести.

Шам фъстъкът е изключително полезен и при спазването на диета. Той има най-високо съдържание на фибри от всички ядки. Редовната консумация на фибри помага за отслабване и контролиране на кръвната захар. Фибрите от друга страна помагат за намаляване на холестерола и поддържат правилното функциониране на червата.