20 неща, които не знаехте за… бирата

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

1. Най-старата позната ни рецепта за бира е на 4000 години и принадлежи на шумерите.

 

2. Египтяните са построили пирамидите, докато са си пийвали бира. Работниците на Гиза получавали около четири литра бира на ден според Патрик Макговърн, биомолекулярен археолог в университета Пенсилвания.

 

3. Бирата (отчасти защото съдържа антибактериален етанол) някога е била по-здравословна напитка, отколкото замърсената вода на Нил.

 

4. Етанолът, алкохолната съставка на бирата, е силен антисептик, но не помага при хрема. Оптималното съдържание на алкохол в кръвта, което убива микробите, е повече от 60% – за съжаление обаче освен микробите то ще убие и вас. (Фатално алкохолно натравяне се получава между 0.40 и 0.50%.)

 

5. Учени от университет в Западно Охайо са открили, че микроелементи, наречени полифеноли, в 0.35-литрова бутилка бира създават защитни нива антиоксиданти в организма, които пък от своя страна предпазват от сърдечни болести.

 

6. Три бутилки бира на ден обаче унищожават ползата за сърцето, която носи бирата, тъй като тялото започва да преработва излишния етанол и произвежда про-оксиданти.

 

7. Изследване във Великобритания сочи, че в страната 93 000 лира бира остават само по брадите на мъжете, които я пият.

 

8. Хмелът – съставката, която прави бирата горчива – принадлежи към семейството на канабиса и всъщност е нещо като първи братовчед на марихуаната.

 

9. Проучване на Станфордския университет показва, че бирените мехурчета създават поле в чашата, което противоречи на законите на гравитацията.

 

Вижте още интересни факти за бирата!