Как да поливаме растенията в градината

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Запазено под (Градини, Грижи) by Admin on 30-05-2013

Без вода растенията увяхват и умират. Прекаленото количество вода обачe е също толкова вредно колкото и недостатъчното. Ако растенията се поливат твърде много или техните корени стоят дълго във вода те могат да изгният и да умрат от липса на кислород.
Балансираното поливане е като здравословната храна. Всичко трябва да се консумира в умерени количества. Снабдете растенията с достатъчно вода за да се развиват както трябва без да ги наводнявате.

Стъпки

Напояването включва малко повече усилия от пускането на пръскачка през ден,  въпреки че и това е по-добре от нищо. Обърнете внимание на следните съвети за да постигнете максимален успех.
Поливайте рано сутрин, когато все още е прохладно или вечер, когато почти няма вятър и загубата на вода чрез изпарение е минимална.
Избягвайте поливането на податливи на болести растения през нощта. Ако водата се задържи върху листенцата на растенията часове наред това може да стимулира гъбичните болести, които атакуват листата, пъпките, цветовете и плодовете. Растенията, които са податливи на листни петна, гниене на плодове, попарване на цветовете, е най-добре да се поливат сутрин, когато горещото слънце бързо ще изсуши водата по листата и ще предотврати появата на гъбички.
Повече вода ще е необходима, ако времето е горещо, почвата е песъчлива или растенията са засадени прекалено близо едно до друго.
Когато времето е хладно, растенията са на по-голямо разстояние, почвата е тежка и задържа повече влага в себе си,  ще е необходимо съответно по-малко вода.
Новопоникналите растения се нуждаят от повече влага, която помага на корените им да се стабилизират. Трябва да ги поливате по-често за да задоволите техните нужди.
Старите растения с големи и стабилни корени се поливат обилно, по-рядко. Влагата се  попива и достига дълбоко в почвата.
Поставете един дъждомер на открито в градината. Така ще разберете колко точно вода  поема всяка седмица. След всеки дъжд проверявайте количеството събрала се дъждовна вода вътре. Дъждомерите са разграфени и лесни за употреба. След проверката преценете колко още вода е нужна на Вашите растения.
Дъждомерите са полезни и в случаите, когато искате да проверите дали растенията са добре напоени от пръскачка. Тъй като някои пръскачки не разпределят водата равномерно (повече наблизо и по-малко надалеч) може да поставите няколко дъждомера на различни места в градината и да сравните количеството вода събрано във всеки един от тях. Ако разликите са значими местете пръскачките по-често или инвестирайте в по-ефикасен начин.

   

Прочети