Машина за рязане на камък отрязва лицето на мъж, уникална операция го възстановява (СНИМКИ/ВИДЕО)

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимки показват невероятния резултат от първата трансплантация на лице в Полша на мъж, който е изгубил лика си в резултат на инцидент с машина за рязане на камъни. На 33-годишния мъж бяха трансплантирани кожа и кости на 15 май. Три седмици по-рано той изгубил носа си, горната част на челюстта си и бузите си при трудов инцидент. По думите на лекарите, тяхната операция е била най-бързата в света. Единият от хирурзите заяви, че мъжът вече се учи отново да преглъща и да издава звуци. По думите на д-р Мачи Грайек, мъжът се упражнява да преглъща течности, вече е ставал няколко пъти от леглото си през миналите почивни дни. Той комуникира чрез писане и може да издава звуци, когато тръбата на трахеотомията, която му помага да диша, се затвори за момент. Грайек определи това като „много добър прогрес“.

Обичайно трансплантациите на лице са много сложни и са доста рядка процедура, която изисква обширна подготовка, продължаваща месеци или години. Пациентът е работил в каменоделна, когато през април сериозно си наранява лицето, използвайки машина за рязане на камъни. Мъжът, идентифициран като Гжегож, бил интензивно лекуван в болница във Вроцлав, като опит за зашиване на собственото му лице се провалил.

Наложило се той да бъде преместен в Центъра за рак и института по онкология в Гливиче, който е единственият в Полша с лиценз за трансплантации на лица. Лекарите съобщиха, че 27-часовата трансплантация на кожа и кости е извършена на 15 май, веднага след намирането на подходящ донор. По време на операцията са възстановени лицето, челюстите и долната част на очните орбити. /БЛИЦ