Apple с нова продуктова стратегия?

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Напоследък изглежда, че Apple ориентира своите разработки към подсилване продуктовите характеристики и създаване на на иновативни оптимизации, което е в лек контраст на „старата“ политика на Стив Джобс. Тази тенденция отвежда технологичния гигант до нова ера при обслужването на силно конкурентния пазар.

Обновените iPad, iMac, MacBook и iPod

Дълъг е списъка с промените, които Apple направи по своя хардуер след пускането на iPhone 5. Като започнем с Retina MacBook Pro и подобренията за MacBook Air. Което не се оказа кой знае каква изненада, тъй като Apple лансира тези обновения от години. Четвъртата генерация на iPad 124GB и iMac-ът с вграден адаптер за стена VESA Mount, също са в сериозен разрез с политиката по която оперираше досега компанията. А и да не забравяме, пуснатия съвсем наскоро 16GB iPod Touch с 4-инчов ретина дисплей. Това поведение ни навежда само на една мисъл – промяна.

Всички тези ъпдейти се появиха със сравнително слаба шумотевица. Най-силно отражение те получиха в пресата или, в случая на iPod Touch, новината бе скромно оповестена на официалния онлайн магазин. Вярно е обаче, че те не са сензационните нововъведения, заслужаващи грандиозно промотиране и качествена реклама.

Оптимизация

Като директор на отдел „Операции“ Тим Кук определено си спечели голяма слава, помагайки на Apple да достигне едно изключително задоволително и ефективно ниво на доставки. Да, Кук все още има отговорности за поддръжката на високи нива на производителност. Но сега работата му е по-скоро насочена към оптимизацията на самите продукти. Това е валидно за 4-те, посочени по горе, продукта – всеки един от тях има специфична оптимизация.

Гъвкавост

Новия подход на Apple изглежда значително по-подвижен, откакто Кук пое юздите. Тук обаче идва проблема с ранните покупки. Недoволството на някой, който е закупил най-новият iPad преди 4 месеца ще е голямо. Той ще очаква да притежава най-новата версия, колкото се може по-дълго. Този подход на чести ъпгрейти има малко двойнствен характер. От една страна цели привличане на нови клиенти, чрез актуалност на продукта. Но от друга, може да отблъсне старите.

А какво смятате вие? Правилна стратегия е избрал Тим Кук или прави грешка подобно на Джон Скъли?