Загорка АД предлага на пазара Ариана радлер Грейпфрут

1
Добави коментар
ilko
ilko

Пивоварна Загорка, която е производител на най-продаваната марка бира в България, предложи на пазара нова напитка – Ариана Радлер Грейпфрут. След Ариана Радлер Лимон, която доказа, че е най-успешната иновация на пазара на бирените миксове, марката Ариана прибавя още един нов продукт, който е без аналог в страната, заради комбинацията между бира и сок от лимон и грейпфрут.

Ариана Радлер Грейпфрут е микс от 40 % бира Ариана и 60 % сок от лимон и сок от  грейпфрут. Международни проучвания показват, че вкусът на грейпфрут е вторият най-предпочитан след лимона в Европа. Ето защо към традиционната радлер комбинация от бира и лимон, Ариана добавя и грейпфрут за още по-голяма свежест. Новият бирен микс е с ниско алкохолно съдържание от 1,8%, произведена от естествени съставки и без добавени консерванти. Представлява перфектна комбинация за летните горещини – утолява жаждата, оставя дълготрайно усещане за свежест и лекота. Напитката отново е насочена към младите и прогресивни хора в България (18 – 35 годишна възраст), с динамично ежедневие, които ценят свежестта на продукта.

Ариана Радлер Грейпфрут е едно ново предложение за младите хора в страната, които са отворени към нови вкусове и предизвикателства. След хита на лято 2012 – Ариана Радлер Лимон, сега добавяме грейпфрут, за да предложим на българския потребител едно изключително приятно съчетание на два плодови вкуса със светла бира. С двата продукта Ариана Радлер – Лимон и Грейпфрут продължаваме да разширяваме бирената категория и да променяме нагласите на потребителите, като им даваме възможност за нови вкусове и моменти на свежест през лятото, коментират от маркетинг екипа на марката.

Ариана Радлер Грейпфрут може да бъде открита в търговската мрежа още тази седмица в няколко различни разфасовки. За да отговори на търсенето, водещата пивоварна компания представя продукта в 3 опаковки – стъклена бутилка от 0,5 л, кен 0,5 л и PET бутилка от 1 л.

От началото на пролетта на пазара е и Ариана Радлер Лимон – продуктът, който стана лидер още през първата си година на пазара (2012) в сегмента на бирените миксове. Иновацията достигна пазарен дял над 2% през летния сезон на 2012 (по данни на AC Nielsen). Още едно доказателство за успеха на Ариана Радлер е и международното признание за качеството на продукта – полученият златен медал от Monde Selection през месец май тази година.

В световен мащаб напитката радлер има богата история. Тя започва в малко градче в Германия, областта Бавария, през 20-те години на миналия век. Днес тя е популярна в Европа и по света като микс от бира и лимонов сок, но често се предлага и в други комбинации – с грейпфрут, портокал, круша, дори натурални билки. В България продуктът бележи развитие в новата категория за бирените миксове на пазара.

* * *

Историята на напитката радлер (от немски ез. Radler – велосипедист)

Историята за радлер разказва как в един горещ юнски ден през 1922 г. Франц Кюглер, собственик на бирена градина край Мюнхен, се озовава пред хиляди жадни туристи с велосипеди без достатъчно запаси от бира. Тогава му хрумва да смеси бирата с лимонов сок и представя сместа като специална утоляваща жаждата напитка. Скоро миксът, известен като радлер, става хит.

Преди да стане популярен със своето бирено изобретение, Франц Кюглер е обикновен железопътен работник. В края на 19-ти век отваря странноприемница в малкото градче Дийзенхофен, което се намира на 12 мили от Мюнхен, областта Бавария. След втората Световна война карането на колело става изключително популярно занимание сред германците.  В следствие на това Франц Кюглер инициира изграждането на велоалея през гората, която води от Мюнхен директно до неговата странноприемница. Тогава дори и не подозира до какво би довело това. 

В един съботен юнски ден през 1922 год. близо 13 000 колоездачи минават през странноприемницата на Франц Кюглер. Всички поръчват бира, за да се разхладят в горещия ден, но за съжаление в този момент той не разполага с такова количество пиво. Притиснат в неловката ситуация, Франц решава да експериментира, за да не изгуби своите клиенти. Сеща се, че разполага с лимонада и решава да смеси натуралния сок от лимоните с бирата в съотношение 50 на 50. За да излезе умело от ситуацията, обяснява на своите посетители, че напитката е направена специално за тях. И лекото ѝ алкохолно съдържание им гарантира, че ще могат да се върнат безопасно обратно по пътя към техните домове. За огромно щастие и облекчение на Франц Кюглер, напитката се приема повече от добре от велосипедистите. От този ден нататък градината му започва да се пълни с хора всяка вечер, като всички клиенти си поръчват едно и също – държат да опитат уникалната комбинация от бира и лимонов сок. И така се ражда radlermass (радлермас) – името идва логично от радлер, което на немски означава велосипедист, а мас обозначава литър бира. В днешно време освежаващата бирена напитка е наричана само радлер за по-кратко. Скоро тя става популярна във всички кътчета на Германия и в цял свят.

Странноприемницата на Кюглер съществува и днес под формата на бирена градина с близо 2000 места за гости и продължава да предлага свежата бирена напитка радлер.

Напитката радлер се превръща в истински хит. Много бързо след откритието на Кюглер започват да се появяват и нейни разновидности в различните краища на Германия.

В Средна Германия напитката носи името Ententeich.

В Северна Германия – Alsterwasser или накратко Alster. „Alster water“ – името идва от малката река Алстер, която преминава през центъра на Хамбург и се влива в река Елба)

Russ или Russe – така наричат подобна на Радлер напитка  в Бавария, която се прави от нефилтрирана бира /или Weissbier/ и лимонада.

В някои области се предпочита смес от бира и оранжада – тогава напитката се казва Alsterwasser или Wurstwasser. С наименованията Radlersauer и Radlertrocken се обозначава смесицата от бира и минерална вода.

Независимо къде или как я наричат, радлер означава едно – свежест.

 

< Предишна

 

Следваща >