Премиера: Новата S-класа на Mercedes се цели в приза най-добър автомобил в света

1
Добави коментар

Използването във фаровете на светодиоди дава на дизайнерите повече свобода

© Mercedes

Добре познатият силует на старата S-класа е запазен, но разликата идва от детайлите

© Mercedes

Работното място на шофьора – първокласен лукс и най-съвременни технологии

© Mercedes

Най-луксозното изпълнение на задните седалки

© Mercedes

Както при всяко предишно поколение,клиентите очакват новата S-класа да наложи стандартите във всяко отношение и да заслужи името „Най-добър автомобил в света“ – тези думи на председателят на управителния съвет на Daimler Дитер Цетче илюстрират най-ясно какви цели са преследвали от компанията при създаването на новия си флагман. Лимузината се крепи на три темела – интелигентно шофиране, ефективни технологии и усещане за лукс. Амбициите на Mercedes са с плъгин хибрид версията да представят първата S-класа с разход на гориво под 4 л/100 км, при това за модел с мощност 442 конски сили..

В преследването на тази цел значително е подобрен коефициентът на въздушно съпротивление, теглото е намалено, а в лимузината всички крушки са заменени от светодиоди – общо над 500. Това решение във фаровете позволява постоянно да се кара на дълги светлини, без да има заслепяване на колите в отсрещната лента или движещи се отпред. Асистентът за нощно виждане пък е допълнен с термокамера за по-ранно визуализиране на хора и животни, намиращи се в опасна близост до пътното платно.

Две хибридни версии и предвидливо окачване

За момента гамата включва две хибридни версии, една с дизелов и една с бензинов двигател. Всички те са лидери в класовете си по отношение на ефективността, като в сравнение с предшественика разходът на гориво е намален с 20%. Сред новите системи в S-класата интерес представлява тази, която променя настройките на очакването според състоянието на пътя пред колата, сканирано от стереокамера. Тя се предлага като екстра за версиите с осемцилиндрови мотори. Серийно лимузината разполага с адаптивна система за намаляване на вибрациите и подобрено въздушно окачване.

Специално внимание при новата S-класа е обърнато на интериора, където щедро се използват дърво, естествена кожа и метализираните повърхности. В сравнение с предходния модел возещите се отзад имат повече пространство в областта на коленете и над главите, като изборът за втория ред седалки е между пет варианта – цяла, две отделни, луксозни и т.н. Допълнително индивидуализиране на задната част на купето предлага оборудването First Class Fond, която разполага с интегрирана телефонна слушалка, допълнителни ниши, сгъваема масичка, охлаждащи и загряващи поставки за чаши и т.н.

Масаж като с вулканични камъни

Преработената функцията за масаж в седалките използва 14 отделно регулируеми възглавнички, като благодарение на варианта със затопляне на определени зони се постига ефект, близък до масажа с вулканични камъни.

Като опция се предлага системата за вентилация AIR-BALANCE с функции за ароматизиране, йонизиране и по-мощно филтриране в сравнение с базовия автомобил. Автоматичната система THERMOTRONIC за климатизация в задната част на купето предлага две допълнителни зони за подобряване на топлинния комфорт. Напълно ново е електрическото отопление на подлакътниците.

Два екрана – три картини

Работното място на водача се отличава с прегледност и интуитивност, като традиционното приборно табло е заменено от TFT екран с диагонал 30.7 см, на който се извежда различна полезна информация. Втори дисплей със същия размер е разположен в средата на арматурното табло и служи за управление на системите за забавление, навигацията и т.н. Запазва се познатата от предишното поколение на S-класата система на един и същ екран водачът и пътникът до него да виждат различни изображения. Своят дебют в лимузината прави мултимедийна система с интуитивно управление и визуализация чрез анимации Burmester.

 

Визитка       дължина широчина височина междуосие 5.12, 5.25* м. 1.90 м. 1.50 м. 3.04, 3.17* м.         двигател уск. 0-100 км/ч макс.скорост ср. разход S400Hybrid (306 к.с.) 6.8 сек 250 км/ч 6.3 л/100 км.         S500 (455 к.с.) 4.8 сек 250 км/ч 8.6 л/100 км.         S350BlueTec (258 к.с.) 6.8 сек 250 км/ч 5.5 л/100 км.         S350BlueTecHybrid (306 к.с.) 7.6 сек 240 км/ч 4.4 л/100 км. * – удължена версия