Ангел Заберски-син става доктор с дисертация за баща си

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

От няколко години пианистът Ангел Заберски-син чете лекции пред студентите в Нов български университет, но едва в края на миналата джаз музикантът се сдобива с титлата „доктор“ пред името си. Получава я след дисертация на тема „Творческо дело на композитора Ангел Заберски“.

Когато не е със студентите си, Заберски композира музика, а след това я и изпълнява обикновено с биг бенда си. Него създава през 2003 г., като в състава му влизат изцяло млади музиканти.

През 2006-2007 г. той постъпва в БНР като аранжор на Биг бенда на радиото. В продължение на година и половина Заберски-син пише и аранжира десетки пиеси за оркестъра на БНР.

1. Златна гривна

Музикантът не обича да носи бижута с изключение на една златна гривна, която не сваля. За направата й претопил всички стари гривни с развалени закопчалки и скъсани синджирчета, които имал. Сам избрал дизайна на накита – класическа плетка с плочка. Чудел се единствено дали да не напише нещо на плочката, като например „Джаз“. В крайна сметка преценил, че няма смисъл да се ангажира с каквито и да било текстове.

2. Стаята му в НБУ

Като всеки университетски преподавател и Заберски си има свой кабинет. В него има всичко необходимо за провеждане на занятия – пиано, микрофони, колони и компютър. Когато не се занимава със студентите си, композиторът обича да се рови из сайтовете за видеосподеляне. За него те са по-скоро информативни, тъй като анализира музиката, която си пуска.

3. Червената му кола

С постоянните си ангажименти Заберски смогва заради колата си Hyundai i20. Нея има едва от три години, когато за първи път решава да си купи личен автомобил. Влизайки в автокъща, веднага избира превозното средство, но консултантът, леко притеснен, му обяснява, че единственият екземпляр, който имат в наличност е с червен цвят.

„Чудесно! Взимам я веднага!“, казва той. Музикантът обожава да кара колата си и из софийските улици, но само когато са празници. Тогава градът е най-празен и той може да усети истинското удоволствие от това да е зад волана.

4. Първото му пиано

Когато Ангел Заберски се прибере вкъщи, там го чака неговото лично черно пиано, което е „Ямаха“. Всъщност то е първото му самостоятелно купено пиано. Взема го едва преди 4-5 години, защото тези инструменти са скъпи.

Преди да се сдобие с него, Заберски използвал стария „Цимерман“ на баща си, който все още стои в дома на майка му. Преди него, когато започнал да се учи да свири, го правел на още по-старо пиано, което имало дори свещници.

Своята „Ямаха“ музикантът би заменил единствено за някой малък кабинетен роял.

5. Гума за триене

Тя е сред най-често използваните от Заберски предмети, докато пише музиката си. През какъв интервал от време си купува нова, не следи. „Обикновено първо е голяма, после бързо намалява“, смее се той.

Това обаче го прави щастлив, защото говори единствено за многото свършена работа. Е, случвало му се е да изтрие и по някоя нота, без да иска. Първата му реакция е да се ядоса, защото няма как да възстанови заличеното. След това разбира, че грешката му е за хубаво, тъй като новото винаги се получава по-добре от старото.

Композициите, които не трие и не му влизат в употреба, пази прилежно в тефтерче, докато не им дойде времето.

6. Автоматичен молив

Пианистът прекарва дълги часове, композирайки музиката си. Затова едно от най-нужните му неща е молив. Той е автоматичен, защото на музиканта не му се занимава непрекъснато да остри дървени. Въпреки че Ангел Заберски-син е сменил много моливи, той винаги използва един и същи графит – В2. Причината е, че той е един от най-меките, а нотите по правило се пишат с мек графит.

7. Играчка магаренце

Малко плюшено магаренце, което се навива с ключ и се движи, е първата играчка, която Заберски получава. През годините е имал много, но тази му е още отпреди да проходи. Родителите му я купуват от чужбина, защото по онова време в България нямало чак такива автоматизирани.

Като малък Заберски искал магаренцето да няма ключ. Всеки път, когато му го навиели, той се разплаквал от уплах. Днес то не може да се движи, тъй като механизмът е счупен, но въпреки това майка му Маргарита Радинска пазила играчката дълги години, преди пианистът да я вземе в собствения си дом. Днес магаренцето стои на видно място.

СТЕЛА АТАНАСОВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти