Женски Тайни

1
Добави коментар

Тази година много ягодки имаме в градината на село. Решихме че ще правим сладко и така се зарових да чета в интернет рецепти за сладко от ягоди. Най-важното, което разбрах е че е хубаво ягодките да не са много едри за да не се разпаднат, а да останат и цели плодчета. Попаднах на следната, а в последствие и я изпробвах. 

За една доза:

 2кг. ягоди измити и добре отцедени /било важно при варенето, ако има излишна вода – по бавно се вари/.

2кг. захар /общо взето установих, че на килограм плод се слага килограм захар/.

1ч.л. лимонтозу /можело и 2ч.л да се сложат, но на кисел плод е хубаво на килограм да се слага половин ч.л/. И това е! 

Хубавото е че захарта тази година или поне за сега е по евтина от миналата. Сладкото не се прави трудно и го казва начинаещ в бранша. 

Измих ягодките сложих ги в тава и посипах върху тях захарта. Оставих ги да пренощуват и на другият ден, когато бяха си пуснали вече сиропчето ги сложих във висока тенджера и после на котлона да се варят. От начало котлона беше усилен на максимална температура /при мен 3/. Важно е да се наблюдава когато започне да завира защото е много вероятно да изкипи. Намалете котлона и от време на време не е лошо да махате от образуващата се пяна и да разбърквате периодично, което не значи да стоим постоянно до котлона. Сладкото ще е готово след около 2 часа. Сигурно и на вас ви е известен метода, как да разберем дали е готово сладкото с суха чиния. За тези които не го знаят – върху суха чиния капваме 1-2 капчици сладко, ако е готово то те няма да се стичат свободно. Ако всичко върви както трябва и сладкото ви е почти готово, сложете лимонтозуто и разбъркайте. След 2-3 минути може да свалите сладкото от котлона и да го разпределите в предварително измитите и подсушени бурканчета. На мен лично дозата сладко ми стигна за 7 бурканчета с различна големина / между 200 и 300 гр./. Бурканчетата избрах с винтова капачка. Направо разпределях горещото сладко, завинтвах капачката и обръщах за да захване докато изстинат. Стана супер!