В памет на Ботев и героите, загинали за свободата на България

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

На 2 юни отбелязваме 137 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. В 12 ч. сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата на България.

В Борисовата градина в столицата пред бюст-паметника на големия български поет и революционер се проведе тържествена церемония за отдаване на почит.

На легендарния връх Околчица пък се проведе традиционното всенародно поклонение пред подвига на Ботев и неговата чета. Проведе се и възстановка на последния бой на четата и гибелта на патриота.

Ботевите дни се провеждат под патронажа на президента Росен Плавнелиев.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Да си припомним…

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, където е учител баща му. По-късно се завръща в Калофер, където продължава и през 1863 г. завършва. Октомври същата година заминава за Русия, където учи. Известно време е учител в Бесарабско. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци.

От октомври 1867 г. живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“.

През май 1876 г. след избухването на Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. От Гюргево се качва на 16 май с част от четата на кораба „Радецки“ и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. Четата води няколко боя с преследващите я османски потери и при последния тежък бой куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.