Султанизмът на Ердоган предизвика хаоса по улиците

1
Добави коментар

Султанизмът на Ердоган предизвика хаоса по улиците

Става въпрос за грандомански инфраструктурни проекти, прокарване на противоречиви закони, незачитане на общественото мнение

Обновена: 24.11.2014 13:42

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

При размирните събития в Турция се наблюдава един особен феномен – обединение на иначе крайно разнородни слоеве на обществото като националисти и малцинствени групи, сред които и кюрди или комунисти и радетели за демократичните ценности. Всички тези хора се обединяват в името на едно – неприемането на премиера Ердоган и неговоро управление.

Такъв анализ на бунтовете в Истанбул и други големи турски градове направи пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков, според когото хората са въстанали най-вече заради „султанизмът на Ердоган” – грандомански инфраструктурни проекти, прокарване на противоречиви закони, незачитане на общественото мнение.

„Освен това министър-председателят използва удобен претекст за неутрализиране на армията и това е кандидатстването на страната за членство е ЕС”, добави Чуков, уточнявайки, че този стремеж на Анкара от около 2 години е само формален, тъй като тя гледа все по-често в посока Близкия изток, отколкото в посока Европа.

Според експерта Ердоган по всяка вероятност няма да повтори действията на лидерите от Арабската пролет – тоест няма да пролее много кръв. Все пак прогнози е трудно да се направят – всичко зависи от решимостта на демонстрантите, подчерта той.

03. 06. 2013
Според медици в Истанбул само за нощ са били ранени 1000 души, а в Анкара няколко стотин

Думите на Чуков до голяма степен намериха потвърждение в тези на Асвар Аргу – професор по архитектура в истанбулски университет. Според него с всеки изминал мандат правителството на власт става все по-авторитарно.

„Има промяна към по-лошо по отношение на демократичните права на народа. В първия мандат всичко беше много спокойно, но след всеки следващ избор гласът на народа започна да не се чува все повече – това хората вече не могат да го понасят. Съдът става все по-малко независим – адвокати и съдии се определят от властта, това не може да продължава”, заяви пред екип на bTV в Истанбул Аргу.

По думите му сегашните протести започнали мирно, без политически мотиви – „опитахме се да защитим един парк, но безхаберието на властите и жестокостта на полицията обостри настроенията, повиши градуса на съпротивата”.