Професия: ловец на торнадо

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Професия: ловец на торнадо

03 юни 2013 | 10:04

1003

Трима „ловци на торнадо“ са сред жертвите на преследвания от тях вихър. Та са загинали, докато преследвали едно от най-мощните завихряния, опустошили щата Оклахома миналата седмица. Това се казва в изявление, публикувано в неделя от организацията, в която работи една от жертвите.

Тим Самарас, синът му Пол и Карл Йънг загинаха в автомобила си западно от Оклахома Сити, се казва в съобщение, публикувано на страницата във Facebook на проекта Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes Experiment (TWISTEX). Тим Самарас е един от основните участници.

„Това е опустошителна загуба за общностите по метеорология, научни изследвания и „ловци на бури“, съобщава проектът TWISTEX.

Според местен шериф наистина има три жертви, загинали в кола, на новата серия от торнада, които сполетяха през последните дни Средния запад, което прави общо 15 смъртни случая, включително 13 в Оклахома, според доклад, публикуван миналата неделя.

Най-смъртоносните случаи на торнадо в САЩ

Отломки от колата, в която са били тримата „ловци на торнадо“, са открити на 800 метра от инцидента, съобщи шерифът на АФП. Само едно тяло е останало в колата, а другите две са открити на няколкостотин метра от превозното средство.

Снимките, излъчени от CNN, показват, че колата е разбита до неузнаваемост. Според National Geographic 55-годишният Тим Самарас е един от най-известните в света „ловци на бури“.

„Те всички са мъртви, за съжаление, но са загинали, правейки нещо, което обожаваха“, каза братът на Тим Самарас – Джим, цитиран от National Geographic и БГНЕС.

На кадри, заснети от колата, се вижда, че тя е подхваната от торнадото по време на движение.

Етикети:

торнадо,
оклахома,
бедствие

харесват тази статия

не харесват