Посещение при гинеколога за начинаещи (част 1)

37
Добави коментар

Интервю с д-р Иван Костов

I-ва САГБАЛ „Света София“

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

Ходили ли сте при акушер-гинеколог, за да си направите профилактичен преглед и цитонамазка? Ако отговора ви е „не” и сте на 21 (или повече) години, вдигнете телефона и си запазете час още днес. От друга страна, ако отговора ви е „да”, въпроса е колко време е минало от последния ви преглед и цитонамазка?

 

Всички жени трябва да ходят на профилактичен преглед и да си правят цитонамазка ежегодно след като навършат 21 години, а след като навършат 30 години – през 2.

 

Кога жените се нуждаят от гинекологичен преглед?

 

Младите момичета трябва да посетят гинеколог за първи път на възраст от 13-15 години. При това посещение рядко се изисква гинекологичен преглед, но помага да се изгради връзка с лекаря. Това е подходящото време за задаване на въпроси относно полово предаваните болести и контрацептивите.

 

Трябва да посетите гинеколог ако:

имате необичайно или постоянно вагинално течение;

имате кървене между менструациите;

имате кървене след сексуален акт.

 

Докато цитонамазката в повечето случаи не е жизнено необходима след 30-тата година, жените все още трябва да си правят ежегоден преглед, за да следят за други промени или инфекции. Ако сте си правили кръвен тест за HPV (Вируси на човешкия папилом), който е отрицателен, това не означава, че не е необходимо да си направите преглед. Освен това, при жени диагностицирани с HPV или други заболяваня или състояния е необходимо да си правят редовно цитонамазка, защото този вирус може да причини рак на шийката на матката.

 

Знаете ли, че със всеки нов сексуален партньор риска от заразяване с HPV вируса се увеличава с 15 %? Това означава, че ако имате много партньори риска се увеличава значително.

 

 

Факт: Най-голямата причина за появата на рак на шийката на матката е липсата на профилактика.

 

Повечето жени, които са диагностицирани с рак на шийката на матката не са си правили цитонамазка в рамките на пет или повече години. За съжаление, тези жени обикновено вече са в напреднал стадий на болестта когато разберат за нея.

 

Следва продължение…

 

Снимки: stockimages, imagerymajestiс FreeDigitalPhotos.net