Модната дизайнерка Светла Димитрова на 60 г.: Българките гледат внуци и правнуци, доброволно се обричат да слугуват цял живот

1
Добави коментар

На 14 април Светла Димитрова, основател и главен дизайнер на фирма “Ариес уникат”, навърши 60 г. Да са й честити, да стават много повече и да не й тежат, а да й даряват творческа активност и много радост, й пожелава в. „Над 55”.

–  Ще ме честват в Плевен, в единствения фестивал на модата в България, на Жоро Ангелов, ще представят моята етноколекция и самата мен, естествено, казва с присъщата си деловитост Светла.

Известна с уникатните си дрехи от текстил и кожа, обогатени с дантели, плетива, пайети, Ариеската, както я наричат в модните среди (от Ариес – Овен, нейният зодиакален знак), облича нашенски и чуждестранни звезди на шоубизнеса. Атрактивна, енергична дама, която нито крие, нито афишира възрастта си. Благосклонната съдба повелява да създаде модния център “Ариес уникат” в партньорството на Жоро Пентаграма, Жоро Деянов и Васил Петрийски, а после всеки да тръгне по своя път. Пръв неин клиент е Оскар Бентън, а славата й после привлича други – Филип Киркоров, Ян Гилън, Лили Иванова, Йорданка Христова, Стефка Берова, Ритоните, Георги Христов, десетки други. Плод на творческата дързост е парфюмът й “Прераждане”, съставен от редките и тънки аромати на амбра и тамянови смоли, кедър и мускатов орех. “Ариес уникат” е носител на награди за висша и авангардна мода, артистична мода, сценично облекло и принос в шоубизнеса, а самата Светла е отличена с най-престижната награда на Академията за мода – “Златната игла”. Екстравагантни, нестандартни и неповторими, нейните модели прилягат на всяка фигура и възраст и неслучайно Светла е една от учредителите на “Макси шоу” в България.

– Като се обърнеш към миналото си, какво виждаш?
– Виждам хубави неща. Виждам родното си село Караш, до гара Роман, и моите родители Христо и Бота, на които дължа всичко хубаво, което са ми дали – ум и разум, сръчност някаква, мъдри съвети и най-вече трудолюбие. И деня на моето раждане, което ми дава огромна сила – огнения знак Овен.

– Живи ли са твоите родители?
– Живи са и здрави са си, татко е роден в 1928 г., а мама е с 3 години по-млада. По цял ден се не спират, търчат, работят си в градината, а и се грижат много повече от мен за моите дъщери и четиримата ми внука.

– Ти нима не гледаш внуци?
– Не, дъщерите ми, Елица и Биляна, са най-прекрасните момичета, обаче съм им казала – който си има деца, да си ги гледа! Аз как съм си отгледала моите собствени! И те си ги гледат, с бащите им, разбира се, а и също като мен работят!

– Ти често критикуваш българките, че се обричат на децата си и забравят себе си, не се ли промени твоето мнение?
– Не, че какво да се променя? Повечето от тях и след 55 години гледат внуци, сетне и правнуци и се обричат на робски слугинаж до края на живота си! Не смятам, че това е правилно! Че така трябва да бъде! Да правят такива жертви! И до днес твърдя, че животът е много кратък и трябва да се използва всеки миг от него за полезна дейност, в каквато всеки един от нас е уникален – посвоему, разбира се. Всеки носи своята енергия, важното е да я насочи където трябва, за да не се сблъскваме по пътя и да не берем сетне „ягоди” (тоест ядове – б.а.). Робът избира свободата, а свободният избира съвършенството, аз избирам второто, нали го знаеш?

– Всяка година правиш колекции за абитуриенти, сега виждам рокли в черно, защо?
– Как така защо? Ами защото сега е година на Змията и черното е много актуален цвят, освен това една малка черна рокля е винаги добре дошла в гардероба на млада дама. Служи й в бъдеще, не само вечерта на празника.

– А за възрастните дами какво подхожда?
– Моята таргет група са дамите от 45 до 60 години и по-нагоре. Зрели дами, с различни килограми, за които пазарът не предлага нищо. Има едно увличане те да се обличат или като тийнейджърки, или като стари баби. А българките са много хубави жени по правило, имат добър вкус и се обличат изискано и елегантно, дори и в криза и в мизерия. Обаче предпочитат все тъмни тонове! Не мога да го проумея – нека се облекат в по-светли дрехи! И мислите им ще станат светли!

– От доста време работите със Слава Хинкова и „Дева плюс” в сдружение „Подкрепа за дебют”, правите етноколекции в младежки занаятчийски работилници. На какво учите младите?
– Това са етнощафети „Научи, съхрани и предай!” на сдружението „Подкрепа за дебют”. Със Слава Хинкова, която е инициаторът, и с още отдадени на младите хора майстори, като Доли, Весо, Елена, ги учим на народни занаяти – плетиво, везмо, керамика, работа с кожа, учим ги да кроят и шият. При нас идват предимно млади хора от специалностите сценография, текстил на Художествената академия, от колежи по тези дейности. Подкрепяме ги после да участват в наши и международни конкурси и децата успяват действително да се представят блестящо! А това е най-голямата награда за труда ни!

Надя СТАМБОЛИЕВА