Кисти на яйчниците: могат ли да бъдат предотвратени?

38
Добави коментар

Кистите на яйчниците са изпълнени с течност мехурчета, образуващи се в яйчниците, най-често засягащи жените в детеродна възраст. Въпреки, че яйчниковите кисти не са ракови, жени, които страдат от тях е по-вероятно да изпитват болка и други нежелани симптоми. Възможно ли е да се предотврати образуването на кисти в яйчниците?

 

Кисти на яйчниците и овулация

 

Функциониращите кисти, които са най-често срещаните кисти се формират по време на овулацията. Противозъчатъчните могат да бъдат препоръчителни в случаите, когато жената има функциониращи кисти. Няма медицински доказателства, че противозачатъчните предпазват от формирането на яйчникови кисти и дали има риск за овулацията при жени, които използват ниско дозирани хапчета. Лекарите все още ги предписват на жени, които страдат от този проблем, за да подтискат овулацията с надеждата да се предотвратят кистите.

 

Може ли спирането на овулацията да предотврати всички кисти?

 

Тъй като няма категорични изследвания, които да подкрепят идеята, че спирането на овулацията предпазва от образуването на кисти, няма как да знаем със сигурност дали този метод работи ефективно във всички случаи – макар, че си струва да опитате, ако страдате от функционални кисти на яйчниците.  Важно е да се знае, че подтискането на овулацията не може да предотврати видовете кисти, които не са в резултат на условията, а не на овулацията. Поликистозните яйчникови кисти, ендометриоми (които са причинени от ендометриоза), аденомни и дермоидните кисти са видовете кисти на яйчниците, които са причинени от други неща, различни от овулацията.

 

 

Какво друго може да направите, за да предотвратите яйчниковите кисти?

 

За съжаление, няма много неща, които да направите, за да намалите риска появата на кисти на яйчниците, особено ако не се формират по време на овулация. Препоръчително е да се правят редовни вагинални прегледи за диагностициране на яйчникови промени, както и да се обърне внимание на всякакви промени в месечния цикъл. Внимавайте за признаци, които са чести за кистите, като болезнена менструация, болки в корема, подуване на корема, болезнен полов акт, нередовна менструация, болезнени движения на червата, както гадене и повръщане. Ако забележите тези или други необичайни симптоми, уговорете си среща с вашият гинеколог.

 

Ако подозирате, че имате кисти на яйчниците, важно е да отидете на преглед при гинеколога си веднага. Докато някои кисти са само досадни, то за други се изисква лечение. Симптомите на кисти на яйчниците също са склонни да бъдат подобни на други състояния, така че е важно да получите правилната диагноза.

 

Снимки: marin, stockimages FreeDigitalPhotos.net