Джийвс и Устър дебютират и на театралната сцена

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Джийвс и Устър – най-известните персонажи на П. Г. Удхаус, ще дебютират и на театралната сцена, съобщи „Гардиън”. През октомври ще стартира пиесата „Perfect Nonsense”, базирана на книгата на Удхаус от 1938 г., „Законът на Устър”. Сценарият е писан от братята Робърт и Дейвид Гуудейл, а режисьор е Шон Фоли. Матю Макфейдън ще играе Джийвс, а Стивън Манган – Устър.

Актьорът Манган коментира, че никога не бил чел Удхаус, преди да му предложат ролята. След като е започнал обаче, вече не може да спре:

„Всеки ми казваше колко забавен е Удхаус, но така и не започнах да го чета. Дадоха ми сценария, а аз реших да обърна внимание на някои от книгите. Не се откъсвам от тях от тогава насам. Като наркотик са. Едва ли някой друг може да направи изречение с такова остроумие като Удхаус. Брилянтността му те оставя без дъх”.

За приключенията на Джийвс и Устър са правени телевизионни сериали и радио адаптации. Най-популярен е сериала от началото на 90-те години на миналия век. В него главните роли се изпълняват от Стивън Фрай и Хю Лори.

П. Г. Удхаус почина през 1975 г. на 93 години. Поколения читатели го обичат. Той е признат за един от най-великите хумористи на ХХ век. Написал е повече от 90 романа и 300 разказа в дългата си 70-годишна кариера. Книги за героите Джийвс и Устър са преведени и на български език. Това са „Горе главата, Джийвс”, „Законът на Устър”, „Пълен напред, Джийвс”, „Джийвс и Устър”, „Джийвс и Устър 2”, „Всичко за Джийвс” и „Джейвс запретва ръкави”.

Книги от П. Г. Удхаус тук