Най-здравословната кухня в света

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Най-здравословната кухня в света

03 юни 2013 | 15:21

6874

Ново изследване показа, че има по-здравословна кухня от прочутата средиземноморската диета, богата на зеленчуци и зехтин, която се считаше за ключ към здраве и дълголетие.

Според диетолози кулинарните навици на скандинавците са по-добрата алтернатива и тяхната традиционна храна не само насърчава загубата на тегло, но и предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия, съобщава БГНЕС.

За да сравнят двете диети, учените изследвали 166 души от Финландия, Дания, Швеция и Исландия, които разделили в две групи. Всички участници консумирали еднакъв брой калории, но едните се хранели по средиземноморски, а другите по скандинавски режим.

Резултатите показват, че след една седмица групата от любители на храните, които виреят на север, показала не само намаляване на лошия холестерол, но и подобряване на нивата на добрия холестерол в кръвта. Разликата между двете диети се крие в това, че скандинавската намалява консумацията на вещества, които могат да причинят възпаление в кръвта и да доведат до сърдечни проблеми

Етикети:

най-здравословната кухня в света

9 харесват тази статия

4 не харесват